Quantcast
Channel: Periodisk fasta – Diet Doctor
Viewing all 170 articles
Browse latest View live

LCHF och periodisk fasta: ”Jag är helt tagen av förändringarna”

$
0
0
christine

Före och efter

Christine har på bara ett år förändrat sin hälsa i grunden med ketogen kost och periodisk fasta. Här delar hon med sig av sina hälsovinster och sina erfarenheter av att dra ner på kolhydraterna:

Mejlet, översatt från engelska

Bäste dr Eenfeldt,

Jag hade aldrig någonsin trott att jag skulle dela med mig av min berättelse, men efter en mycket känslosam helg då jag tittade på gamla foton, och med mycket uppmuntran berättar jag här min historia.

Mellan bilderna är det ett år – från mycket ohälsosam, metabolt sjuk 49-åring till frisk, energisk 50-åring. Jag är helt tagen av förändringarna.

I oktober 2016 hade jag varit på en “sluta med socker”-resa i några månader och hade framgångsrikt givit upp det vita, söta. Desserter, kakaor och färdiglagad mat var inte längre del av min kost, men det resulterade bara i en mycket långsam viktnedgång. Jag påbörjade min sockerfria resa för att gå ner i vikt och för att reversera metabolt syndrom, fettlever, insulinresistens och, om jag hade tur, sömnapné.

Jag beklagade mig över den långsamma viktnedgången för en vän och hon frågade mig om jag kände till dr Fung och hans arbete. Jag hade aldrig hört talas om varken honom eller LCHF. Samma dag, den 13 januari 2017, kom jag hem och började söka på internet. Den första information jag hittade var din fantastiska sida. Jag spenderade HELA helgen på din sida, jag bara sög i mig all informtion. Jag uppskattade verkligen alla informativa videor och framgångshistorier. Den 13 januari 2017 var också den sista dag jag åt potatis, bröd och pasta. Det var den sista maten med mycket kolhydrater som jag slutade med – och det resulterade i en fantastisk viktnedgång. Eftersom jag redan hade slutat med socker, hade jag inga svårigheter med omställningsbesvär – jag är ganska säker på att jag var i ketos inom en vecka efter att ha uteslutit den stärkelserika maten.

På nio månader med LCHF och periodisk fasta har jag gått ner 36 kilo och är nu mycket nära en hälsosam normalvikt. Jag har också blivit av med: daglig huvudvärk, månatlig migrän, cystisk akne, cystor på äggstockarna, utmattning på eftermiddagar och kvällar, ledvärk, inflammation och, bäst av allt, sömnapné – jag behöver inte längre CPAP-maskin (ett sömntest bekräftar att min sömnapné är borta!). Jag har vunnit: förnyad livsglädje, mer energi än vad jag kan göra av med, en ny uppskattning för riktig mat och matlagning, jag köper kläder i vanliga affärer, ett förbättrat självförtroende som tillåter mig att utsätta mig för saker jag aldrig tidigare ens drömt om samt en uppriktig passion att dela med mig av den här livsstilen till alla som frågar!

Att fylla 50 är det bästa som någonsin hänt mig för det tände verkligen en eld när det gäller att ta hand om mig själv och min hälsa. Min största utmaning var att sluta med chips – men genom att återkommande fråga mig själv hur det (och annan kolhydratrik mat) skulle påverka mitt insulinsvar, kunde jag bryta det beroendet och har nu ingen längtan efter den typen av mat som uppenbarligen gör mig sjuk.

Jag önskar att jag hade känt till den här livsstilen tidigare, men jag tror uppriktigt att Gud hela tiden har varit med mig på den här resan – och gjort det lätt för mig att ta till mig den här nya livsstilen till 100 procent. Jag är så tacksam för riktig mat och för din sida – den har verkligen givit mig LIVET att njuta av tillsammans med familj och vänner i många år framöver. Jag ser fram emot kommande 50 år! Gud välsigne dig och ditt arbete!

Hälsningar,
Christine

Kommentar

Vi är glada att vi varit till hjälp på din resa mot ett friskare liv, Christine! Du strålar!

Kom igång

Vill du göra det Christine har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

LCHF för nybörjare

Hur man går ner i vikt

Periodisk fasta för nybörjare

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Fler framgångshistorier

Ta del av över 500 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Video om LCHF

Viktnedgång

Periodisk fasta

Stöd Kostdoktorn

Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Inlägget LCHF och periodisk fasta: ”Jag är helt tagen av förändringarna” dök först upp på Kostdoktorn.


Nobelpristagaren som fastar

$
0
0
rosbash

Allt fler upplever hälsofördelarna med periodisk fasta. Nobelpristagaren Michael Rosbash hoppar över frukost för att hålla ett ätfönster på åtta timmar per dygn. De två stora måltiderna för honom är alltså lunch och middag. Under dygnets övriga 16 timmar får hans kropp vila från mat.

Hans upptäckter om hur våra inre klockor tickar i nästan alla våra celler har lett fram till forskning som visar att tidpunkten vi äter är nästan lika viktig som energin vi får i oss.

Det är naturligt för oss att äta och fasta i cykler. Våra förfäder höll inte på att småäta hela dygnet.
– Michael Rosbash, Nobelpristagare i medicin

SVT: Nobelpristagaren låter klockan bestämma när han ska äta

Vill du lära dig mer om fördelarna med fasta? Se länkar och video nedan:

Video om fasta

Mer

Stor guide: Periodisk fasta för nybörjare

Inlägget Nobelpristagaren som fastar dök först upp på Kostdoktorn.

”Jag har lärt mig så mycket om hur kroppen fungerar”

$
0
0
Patties-1600×1067

Efter LCHF-utmaningen är Sally fem kilo lättare och och övertygad om att hon kommer att hålla sig till den här smakliga kosten för all framtid. Här delar hon med sig av hur det var att släppa fettskräcken:

Mejlet, översatt från engelska

Jag älskade utmaningen – och tre veckor senare (jag var så ivrig att börja att jag inte kunde vänta till söndagen, jag läste alla instruktioner och började på direkten) mår jag fantastiskt bra. De första dagarna var de svåraste. Jag hade kraftig huvudvärk, sötsug, sömnlösa nätter och hjärtklappning. Men så, plötsligt, föll allt på plats.

Jag är ett barn av den fettskrämda eran och att äta fullfeta ostar och grädde – och SMÖR (!) igen (det jag förvägrat mig själv i åratal) var överväldigande och lite skrämmande. Jag fick verkligen bita ihop för att lyckas steka mina färsbiffar i smör den där första gången, men jag är glad att jag gjorde det – de smakade fantastiskt!

Inom en vecka upptäckte jag att jag helt naturligt ägnade mig åt periodisk fasta 16:8. Jag har egentligen aldrig varit hungrig på morgonen, men alltid tvingat mig själv att äta någonting, du vet, ”frukosten är dagens viktigaste måltid…” och allt det där.

Att få kunskapen om att jag inte behöver äta om jag inte vill var en stor lättnad. Jag har alltså ätit två måltider per dag (med något enstaka glas vin) utan smärtor av hunger, knappast något sötsug och jag har gått ner fem kilo, nästan utan att försöka. Först när man har prövat vet man.

Jag vill också berätta att jag har sett alla filmer och föreläsningar av läkare på medlemssidorna och det var en sann ögonöppnare. Jag arbetar inte inom sjukvården och trots att en del av vokabulären gick över huvudet på mig lärde jag mig så mycket om hur kroppen fungerar – och varför den fungerar som den gör – och att tänka på vad jag gjort mot min kropp i alla dessa år får mig att rysa!! (jag är 58 år). Föreläsningarna var avgörande för mig.

Så – här är jag nu. Det här känns redan så ”rätt” för mig. De flesta runtomkring mig verkar naturligtvis tro att jag tappat greppet, men de kommer väl att vänja sig. Eller ännu bättre – göra som jag. Jag kommer verkligen att sprida kunskapen.

Sally

Kommentar

Grattis till dina stora framgångar, Sally, och lycka till på din fortsatta resa! 🙂

Kom igång

Vill du göra det Sally har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

  • Plocktallrik med bacon och avokado
  • Tonfiskgratäng med selleri och parmesanTis
  • Bondomelett med grön paprikaOns
  • Plocktallrik med rostbiffTor
  • Fiskgratäng med kapris och broccoliFre
  • Kyckling Provençale
  • Sammetslen svampsoppa med parmachips

Video om viktnedgång

Video om grunderna i LCHF

Stöd Kostdoktorn

Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 600 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Jag har lärt mig så mycket om hur kroppen fungerar” dök först upp på Diet Doctor.

Tips #3 för att gå ner i vikt: Periodisk fasta

$
0
0
GettyImages-821662768

Det är januari – många vill gå ner i vikt och komma i form. Men förutom att äta LCHF-kost, hur ska man börja?

Här är vårt viktnedgångstips nummer tre – lägg till periodisk fasta.

Fasta är ett säkert sätt att få det fettinlagrande hormonet insulin att minska – vilket resulterar i viktnedgång.

Vill du lära dig mer om vetenskapen bakom och om hur man gör rent praktiskt? Ta en titt på länkarna nedan.

Mer

Periodisk fasta för nybörjare

Så går man ner i vikt: Använd periodisk fasta

Video om periodisk fasta

Inlägget Tips #3 för att gå ner i vikt: Periodisk fasta dök först upp på Diet Doctor.

”Oavsett ålder kan du gå ner i vikt”

$
0
0
dot-1600×1003

LCHF, periodisk fasta och att hålla saker och ting enkelt är Dots framgångsrecept. Genom att hålla sig till det konceptet har hon gått ner 16 kilo:

Mejlet, översatt från engelska

Hej!

Jag är 74 år. Jag började med ketogen kost (strikt LCHF) 20 augusti 2016 och vägde då 86 kilo. Målvikten var 70 kilo. Jag har använt ett verktyg för kostregistrering och skrivit upp allt jag har stoppat i munnen, fördelningen har varit 75-20-5, jag har ägnat mig åt fasta 18:6 och druckit fettkaffe varje morgon vid 7-tiden.

Jag uppnådde mitt mål efter 15 månader och jag håller mig nu UNDER min målvikt och jag är viktstabil. Det visar att oavsett ålder kan du gå ner i vikt och vara stabil om du håller dig till planen och gör det lätt för dig.

Dot

Kommentar

Tack för att du delar med dig av din inspirerande resa, Dot. Grattis till dina stora framgångar!

Kom igång

Vill du göra det Dot har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

  • Plocktallrik med bacon och avokado
  • Tonfiskgratäng med selleri och parmesanTis
  • Bondomelett med grön paprikaOns
  • Plocktallrik med rostbiffTor
  • Fiskgratäng med kapris och broccoliFre
  • Kyckling Provençale
  • Sammetslen svampsoppa med parmachips

Video om viktnedgång

Om grunderna i LCHF

Stöd Kostdoktorn

Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 600 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Oavsett ålder kan du gå ner i vikt” dök först upp på Diet Doctor.

När vi äter är lika viktigt som vad vi äter – och här är anledningen

$
0
0
GettyImages-821656332

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Sedan 70-talet (innan fetmaepidemin) har två huvudsakliga förändringar skett i våra kostvanor. Den första förändringen handlade om vad vi blev rekommenderade att äta. Innan 70-talet fanns det inga officiella statliga näringsrekommendationer. Du åt det som din mamma sa åt dig att äta. När publikationen av ”the Dietary Guidelines for Americans” (de amerikanska kostråden) fick amerikaner höra att de skulle minimera fettet så mycket som möjligt i kosten och ersätta det med kolhydrater. Det hade kunnat vara okej om det handlade om broccoli och grönkål, men kanske inte riktigt okej om det bara handlade om vitt bröd och socker.

PopkinNHANESDen andra stora förändringen var när vi åt. Det fanns inga officiella råd kring detta men trots det ändrades ätmönstret signifikant, och jag tror att den faktorn bidrog lika mycket till fetmakrisen. Av NHANES-studien från 1977 kunde man se att de flesta åt tre gånger om dagen – frukost, lunch och middag. Jag växte upp på 70-talet. Man åt inte snacks. Om du ville ha något efter skolan sa din mamma ”Nej, då förstör du din aptit till middagen”. Om du ville ha ett kvällsmål sa hon bara nej. Att småäta sågs varken som nödvändigt eller nyttigt.

Fram till år 2004 hade världen förändrats. De flesta åt nu nästan sex gånger om dagen. Det ses nästan som barnmisshandel att neka ditt barn förmiddags- eller eftermiddagssnacks. Om de spelade fotboll blev det på något sätt nödvändigt att ge dem juice och kakor i halvleken. Föräldrar springer runt och jagar sina barn till att äta kakor och dricka juice, och sen undrar vi varför det finns barnfetma. Bra jobbat allihop, bra jobbat.

Hur ofta äter vi?

Panda1Nyligen gjorde Satchin Panda en intressant studie på nuvarande matvanor som följdes i en app. De 10% som åt mest sällan åt 3,3 gånger per dag. Vilket följaktligen innebär att 90% åt mer än 3,3 gånger per dag. De 10% som åt allra mest åt 10 gånger per dag. Vilket betyder att man började äta så fort man vaknade och inte slutade förrän man gick och la sig på kvällen.

Medianvärdet av hur mycket tid personerna dagligen spenderade på att äta var 14,75 timmar per dag. Alltså, om man börjar äta frukost klockan 8.00 så slutade man inte äta förrän kl 22:45! Praktiskt taget slutade man äta endast när man sov. Jämfört med 70-talets sätt att äta, frukost klockan 8:00 och middag klockan 18:00, som innebar att de endast åt under 10 timmar. ”Feedogrammet” från studien visar ingen paus i ätandet förrän efter klockan 23:00. Man såg också att många åt sent på kvällen och på så vis inte var hungriga på morgonen. Ungefär 25% av kalorierna intogs innan lunch, men 35% efter 18:00.

När dessa överviktiga individer som åt under mer än 14 timmar per dag blev instruerade att minska till endast 10-11 timmar per dag gick de ner i vikt (i genomsnitt 3 kg) och mådde bättre trots att de inte var instruerade att förändra vad de åt, utan endast när de åt.

TimeRestrictedEatingDetta innebär enorma metabola konsekvenser. En fascinerande studie publicerades nyligen där man direkt jämförde vikten av måltids-tajming och tidsbegränsat matintag. Både periodisk fasta och tidsbegränsat matintag generade viss minskning av matintag, och därför är det alltid oklart om fördelarna beror på tajming (när man äter) eller matintag (vad man äter).

Äta på morgonen kontra äta på kvällen

Dygnsrytmen, som jag diskuterat tidigare, föreslår att det inte är optimalt att äta på kvällen om man vill gå ner i vikt. Det beror på att överflödigt insulin är den största orsaken till fetma, och att äta samma typ av mat tidigt på morgonen och sent på kvällen har olika påverkan på insulin. Onekligen visar studier på tidsbegränsat matintag, framförallt gällande kvällstid, en hel del fördelar. Därför är det rimligt att kombinera två strategier av måltidstajming (dygnsrytm och tidsbegränsat matintag) till en gemensam strategi som går ut på att endast äta under en bestämd period av dagen, och endast under den tidigare delen av dagen. Forskare kallar denna strategi för eTRF (early Time Restricted Feeding (tidig tidsbegränsat matintag)).

TRE1Det här var en randomiserad crossover, där man åt samma mängd kalorier från fett, kolhydrater och protein samt matchade kaloriförbrukning med intag. Alla patienter gjorde alltså båda delarna av studien med samma matintag och samma kalorier för att sedan jämföra med sig själva. De två delarna av studien bestod av att äta mellan 8:00 och 20:00, och eTRF-strategin av att äta mellan 8.00 och 14:00, men kom ihåg – båda grupperna åt tre mål om dagen av samma mat. Vissa började med den konventionella kosthållningen för att sen övergå till eTRF och andra gjorde motsatsen men oavsett vilken som var först ingick en sju veckor lång nollställnings-period emellan testen. Personerna som deltog i studien var män med pre-diabetes.

Fördelarna blev enorma. Insulinnivåerna sjönk signifikant och insulinresistensen likaså. Insulin är en stark bidragande faktor till fetma, så att bara förändra måltidstajming och begränsa antalet timmar när du äter, och även tidigarelägga måltidsschemat under dagen, visade på stora fördelar för samma person som äter samma måltider. Det är helt otroligt. Ännu mer häpnadsväckande är att även efter sju veckors nollställningsperiod kunde eTRF-gruppen behålla sina låga insulinnivåer. Fördelarna blev oförändrade även efter att ha slutat med tidsbegränsning. Även blodtrycket sjönk.

TRE2

Men blir man inte hungrigare av att fasta?

Men blev inte gruppen med tidsbegränsat matintag hungrigare? Visst, de blev smalare, men hur mådde egentligen deras stackars magar när de ekade tomma på kvällen? ”No pain, no gain” eller hur? Förvånande nog var det faktiskt precis tvärtom. De som begränsade matintaget på kvällen hade MINDRE lust att äta, men också mindre kapacitet till att äta. De kunde inte äta mer på kvällen även om de så ville! Det är otroligt, för nu jobbar vi tillsammans med vår kropp för att gå ner i vikt istället för att ständigt kämpa emot den. Det är givetvis lättare att begränsa matintaget på kvällen om du inte ens är hungrig.

På ett omvänt vis gjorde tidsbegränsat matintag (endast äta fram till klockan 14:00) att man kände sig mättare på kvällen. Andra viktiga lärdomar att ta med sig är att en adaptionsfas är nödvändig för att lyckas med detta sätt att äta på. Det tog deltagarna i genomsnitt 12 dagar att anpassa sig till det nya sättet att äta. Så, påbörja inte denna eTRF-strategi och bestäm dig för att det inte funkar för dig efter bara ha testat i några dagar. Det kan ta upp till 3-4 veckor att vänja sig. De flesta tyckte att själva fasteperioden var ganska enkel att vänja sig vid, det var svårare att vänja sig till tidsbegränsningen.

TRE3

Det är alltså inte svårt att fasta i 16 eller 18 timmar. Men att äta middag kl 14.00, det är tufft. Om man ser på vårt moderna schema med jobb- och skoltimmar som ligger under dagstid tenderar vi att äta vårt främsta mål på kvällen. Den huvudsakliga familjemåltiden brukar vara middagsmålet, och det är djupt ingrott i oss. Så jag säger inte att det här är en lätt uppgift, men det medför definitivt ett antal metabola fördelar. Att ha en fastestödgrupp, som t.ex. IDM membership community, kan verkligen göra det lättare. Fastehjälpmedel, som t.ex. te, kaffe eller benbuljong kan också underlätta (men vissa skulle inte kalla det för en riktig fasta).

Kontentan av det hela är: vi fokuserar på ett nästan besatt sätt på vad vi ska äta; ska jag äta avokado eller kött? Ska jag äta quinoa eller pasta? Ska jag äta mer fett? Ska jag äta mindre fett? Ska jag äta mindre protein? Ska jag äta mer protein? Sanningen är att svaret på frågorna varierar från år till år och beroende på vem du frågar.

Men en minst lika viktig fråga att ställa är nästan helt obesvarad. Vilken effekt har måltids-tajming på fetma och andra metabola faktorer? Ganska stor, visar det sig. Att ha en väldefinierad fasteperiod är troligen väldigt viktigt. Strategin eTRF och periodisk fasta ger nu uppgivna bantare ett nytt hopp.


Dr Jason Fung

 

Dr Fungs mest populära inlägg

  1. Periodisk fasta
  2. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  3. När vi äter är lika viktigt som vad vi äter - och här är anledningen

Periodisk fasta

 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker The Obesity Code, The Complete Guide to Fasting och The Diabetes Code finns samtliga på Bokus.

Inlägget När vi äter är lika viktigt som vad vi äter – och här är anledningen dök först upp på Diet Doctor.

När man är fettdriven är det lätt att vara på resande fot

$
0
0
GettyImages-484616224

Att ge sig ut på en resa innebär för de allra flesta kolhydratätare att man behöver planera sin mat för resan, att se till att man alltid har någonting att smaska på. När man är kolhydratdriven behöver man nämligen fylla på med jämna mellanrum. När får jag äta igen? Var? När du är på resande fot är du aldrig riktigt säker. Det är bäst att bunkra upp.

Detsamma gäller inte när du är fettdriven. Om du inte kan få tag på mat kan du ta av dina egna fettförråd! En resa blir ett sätt att tillämpa periodisk fasta.

Jag upptäcker hela tiden nya saker att älska med den här livsstilen. Lättheten. Att resa när man äter LCHF är lätt som en plätt – och dessutom billigare.

När jag först började med LCHF för 3,5 år sedan var viktnedgång och det stabila blodsockret naturligtvis anledning nog att bli förälskad i livsstilen och anledningen till att hålla fast vid den. Andra glada upptäckter har dykt upp längs vägen – mer energi; snabbare huvud; lugnare mage; bättre hy; lindrigare allergier; snabbare återhämtning efter träning; mindre värk i leder och muskler; ökad tolerans mot solens strålar (konstigt nog bränner jag mig inte längre, jag blir brun!).

Nu kan jag lägga ‘lättare att resa’ till den listan.

Att resa och äta LCHF

Är det inte svårt att hitta LCHF-alternativ på resande fot? Inte alls. Jag har upptäckt att jag bara kan lägga till kött, kyckling, räkor eller fisk till den vanliga salladsmenyn och jag blir nöjd. Eller också ber jag bara servitören att ta bort bröd och potatis och servera en sallad till någon av förrätterna.

Ännu bättre är friheten från att behöva äta enligt ett schema och tryggheten i att jag inte behöver äta alls om det skulle vara så.

Jag genomförde nyligen min första internationella resa sedan jag började med LCHF, genom att resa till Stockholm för att spendera en vecka med Team Diet Doctor. Hela resan var ett 19 timmar långt maraton med tre olika flyg och över nio tidszoner. Tidigare i livet skulle det ha ställt till det ordentligt när det gäller kroppens rytm och ätandet. Tidigare i livet skulle jag, precis som alla andra, ha bunkrat upp med kolhydratrika snacks innan planet lyfte för att överleva resan.

Den här gången klev jag på planet med två saker: bubbelvatten och rostade mandlar. Första delen av resan var en tvåtimmarsflygning, utan matservering, från min lokala flygplats till en av Kanadas större internationella flygplatser. Alla runt omkring mig bar på matsäck stor nog för en expedition: läsk, chips, godispåsar och chokladbitar, färdigförpackade måltider för flygresan som såldes i avgångshallen. De smaskade i sig, jag läste.

Perfekt tillfälle för att fasta

Jag fick vänta i två timmar på planet till Europa. Återigen, i mitt tidigare liv hade det inneburit att köpa en måltid och dryck på en av de dyra restaurangerna innanför säkerhetskontrollen för att fördriva tiden. Men jag hade ätit en rejäl frukost bestående av ägg och bacon vid mitt matbord hemma; jag var trygg i vetskapen att jag inte skulle behöva äta på 24 timmar.

Flygningen på nio timmar över Atlanten avgick tidig kväll och pågick natten igenom, den innebar två måltider: middag ganska snart efter att vi lyft och frukost omkring 90 minuter före landning.

Tidigare har maten, om än medioker (och är den inte alltid det?), varit ett välkommet avbrott i tristessen man kan uppleva under en lång flygning och ett sätt att hålla hungern stången medan man är fast i ett flyplanssäte. Men måltidsserveringen brukar alltid störa mitt i den tid du istället kan sova. Att kunna sova så mycket som möjligt är bra för att undvika jetlag när du landar på europeisk mark. Under tidigare resor har jag aldrig haft styrka och själförtroende nog att tacka nej till maten för att istället få den värefulla sömnen.

Den här gången tackade jag nej till maten och bad kabinpersonalen att inte störa mig. Jag tog på mig sovmask och öronproppar och sov så mycket jag bara kunde under flygningen, medan mina stolsgrannar åt en obeskrivbar vegetarisk lasagne eller en konstig röra av köttbullar och mosad potatis. (När jag kikade fram bakom min sovmask var jag ännu gladare över mitt beslut.) Det var första gången jag avstod från flygplansmaten. Det var inte den sista.

När jag kom fram till Zürich var klockan tio på förmiddagen, lokal tid, men två på natten i tidszonen jag lämnat. Det var 18 timmar sedan min senaste måltid och 16 timmar sedan jag åkte hemifrån. Jag fick vänta på flygplatsen i ytterligare två timmar. Skulle jag passa på att äta? Nja, jag kände mig fortfarande hyfsat nöjd. En kopp kaffe med grädde var vad jag behövde för att få en liten energikick. Och, en extra bonus: jag besparade mig kostnad och möda att växla till den lokala valutan.

Att äta LCHF var du än är

Mot Köpenhamn och ytterligare en tvåtimmarsflygning. Jag kom fram till centrala Köpenhamn klockan 15:30, lokal tid, klockan var då 06:30 hemma. Det var nu mer än 22 timmar sedan min senaste måltid. Nu började jag bli hungrig, men det var inte den där känslan av panik och att ‘jag-behöver-mat-nu’, bara en stark och frisk aptit och längtan efter en god middag. Efter att ha checkat in och fräschat upp mig gav jag mig ut för att leta upp ett ställe att äta på.

Jag strosade längs gågatorna i city, läste på matsedlar och valde en trevlig uteservering med fint läge för att titta på folklivet. Grillad tonfisk med ruccola- och avocadosallad (inga tranbär, tack!) och ett glas rosé landade där det skulle. Mat kan smaka så bra när man har fått vänta på den.

Den natten sov jag gott. Dagen efter hade jag nästan ingen jetlag. Jag kände mig redan bekväm i den europiska tidszonen; min mage hade anpassat sig. Min plånbok mådde ännu bättre. Innan jag åt middag hade jag lagt ut motsvarande ungefär 10 kanadensiska dollar, en klar fördel för ekonomin.

Under en helg i dyra Köpenhamn klarade jag mig lätt på en kopp kaffe till frukost och en LCHF-måltid per dag, runt 17-18-tiden, med ett glas vin till.

Detta kan kanske kallas reserelaterad periodisk fasta och min kropp – och min plånbok – trivs utmärkt med upplägget.


Anne Mullens

Mer

Guide: LCHF på resande fot

Utvalda recept: Laga LCHF på resande fot

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägg av Anne Mullens

  • Att vara fånge i en kolhydratkultur
  • Våra tio bästa tips för kvinnor 40+ som vill gå ner i vikt med LCHF
  • Lever – älskad och avskydd

Video om LCHF

  • Hur du äter LCHF
  • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1

Inlägget När man är fettdriven är det lätt att vara på resande fot dök först upp på Diet Doctor.

Förlorar man muskelmassa när man fastar?

$
0
0

104 visningar

Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ? Vad måste du ta i beaktande – och när är det användbart?

Megan Ramos arbetar med dr Jason Fung och besvarar dessa frågor i den här föreläsningen från Low Carb Breckenridge 2018.

Se en del av föreläsningen ovan (transkription). Hela videon, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap:

Klinisk användning av fasta – Megan Ramos

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Periodisk fasta

Mer

Guide: Periodisk fasta för nybörjare

Inlägget Förlorar man muskelmassa när man fastar? dök först upp på Diet Doctor.


”Jag kommer aldrig att återgå till mitt tidigare liv”

$
0
0
jenniferfeatured

Mejlet, översatt från engelska

När Jennifer en dag vägde 127 kilo fick hon nog. En vän berättade för henne om ketogen kost (strikt LCHF) och hon bestämde sig för att ge det en chans. Det här är vad som hände:

Hej,

I juli förra året vägde jag 127 kilo till mina 173 cm. Jag fyllde 47 år strax efter att jag började med keto och periodisk fasta. Nu väger jag 79 kilo.

Jag har fyra barn i åldrarna 25, 24, 16 och 14. Jag utbildade mig till sjuksköterska men arbetade sedan bara ett år. Jag gick upp i vikt som hemmafru medan min man arbetade inom det militära. Och av att vara ensam. Jag åt mycket snabbmat. I high school tränade jag friidrott och spelade volleyboll och bekymrade mig inte mycket över vikten, jag vägde 80 kilo.

När jag blev äldre gav jag upp mina försök att hålla vikten. Mitt knä var svullet efter ett funktionärspass då jag delade ut vatten i en Ironman-tävling. Jag gick till min läkare och fick höra att jag hade skadat brosk och bensporre. Läkaren sa också att jag i framtiden kanske skulle behöva ersätta mitt knä med en protes, men att det inte var dags än. Jag var rädd och chockad. Jag hade också en hemsk och kvävande halsbränna som väckte mig på nätterna. En vän nämnde keto och jag finkammade internet för att lära mig mer.

Jag läste hundratals bloggar, läste på Diet Doctor, lyssnade på podcasts, och på dr Fungs föreläsningar och böcker. Jag tog till mig allt och var väldigt noga med att följa alla rekommendationer. Dessutom kunde jag kontrollera min hunger och det var en fantastisk upplevelse. Nu kan jag säga nej till sötsaker och kolhydrater. Jag bifogar mina foton och hoppas att de kan inspirera. Jag kommer aldrig att återgå till mitt tidigare liv.

Tack,
Jennifer

Kommentar

Tack för att du delar med dig av din berättelse, Jennifer! Stort grattis till dina framgångar!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

Viktnedgång

Periodisk fasta

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

  • En läkares berättelse om LCHF och fasta
  • Danielle gick ner tio kilo med LCHF
  • Mats gick ner 30 kilo: "LCHF funkar"

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Jag kommer aldrig att återgå till mitt tidigare liv” dök först upp på Diet Doctor.

Jims framgångshistoria med LCHF

$
0
0
48 visningar
Jim Caldwell har transformerat sin hälsa och gått ner från 160 till 77 kilo med hjälp av LCHF och periodisk fasta. Här delar han med sig av några insikter från sin imponerande hälsoresa (transkription).

Jim Caldwells YouTube-kanal: Beating Obesity

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Framgångshistorier

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget Jims framgångshistoria med LCHF dök först upp på Diet Doctor.

Gå ner i vikt genom att äta senare frukost och tidigare middag

$
0
0
Breakfastoclock

Om du vill gå ner i vikt kan en metod vara att ändra på klockslagen då du äter dina måltider.

En ny liten studie som löpte över tio veckor på tidsbegränsat ärande, under ledning av dr Jonathan Johnston från University of Surrey, undersökte vilken påverkan tidpunkten för en måltid hade på kroppskomposition och riskmarkörer för diabetes och hjärtsjukdom. Och ja, när deltagarna ökade tiden de fastade gick de ner i vikt:

Deltagarna i en undersökning som senarelade dagens första måltid med 90 minuter och åt den sista måltiden 90 minuter tidigare tappade mer än dubbelt så mycket kroppsfett efter tio veckor, jämfört med kontrollgruppen, trots att de inte drog ner på mängden mat de åt.

Den här sortens tidsbegränsat ätande kallas också periodisk fasta och är någonting som kan innebära stora hälsovinster vid sidan av att bara gå enr i vikt. Läs mer om periodisk fasta nedan.

Mer läsning här:

The Telegraph: Later breakfast and earlier dinner boosts weight loss, study finds

Hindustan Times: Weight loss diet tips, eat a late breakfast and early dinner to reduce body fat

The Conversation: Time-restricted eating can overcome the bad effects of faulty genes and unhealthy diet

Guide: Periodisk fasta för nybörjare

Tidigare

Praktiska fastetips

När man är fettdriven är det lätt att vara på resande fot

Periodisk fasta

Inlägget Gå ner i vikt genom att äta senare frukost och tidigare middag dök först upp på Diet Doctor.

Dollys hälsoresa med periodisk fasta och LCHF

$
0
0
Dollyfeatured

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Dr Jason Fung: Den här veckan skulle jag vilja berätta Dollys historia. Hon har lyckats ta kontrollen över sin hälsa och har gått ner över 45 kilo under resans gång. Intressant är att hon inte alls haft problem med överflödig hud, vilket också är vår erfarenhet. Under de fem år vi haft IDM-programmet har jag inte en enda patient som behövt remiss till kirurgi för att avlägsna överflödig hud, trots att man i vissa fall, som i Dollys, gått ner uppåt 50 kilo. Det finns väldigt lite data kopplat till det här fenomenet, som vi ofta iakttar, men jag misstänker att kroppen har använt det överflödiga proteinet som energi. Här är Dollys berättelse:

Dolly: Låt mig börja med ett stort tack till dr Fung, Megan, Nadia och övriga anställda och medlemmar i IDM-programmet och Nadias LCHF/Keto-grupp på Facebook. Ni har bokstavligen givit mig mitt liv tillbaka och jag kommer att vara för evigt tacksam. Processen har präglats av seriös attityd och flit, tillsammans med glädjefylld vetenskaplig nyfikenhet och vänligt stöttande. På lite över ett år har jag gått ner över 48 kilo, vilket är mer än två av mina vänner väger! Är det inte fantastiskt att vi deltar i ett program som inte behöver ha reservationen, ”icke typiska resultat” på framgångshistorier för de här livsomvälvande resultaten ÄR typiska!

När jag påbörjade IDM-programmet 2017 var jag 61 år, 162 cm lång, 118 kilo, sjukligt fet. Jag hade flera symtom på diabetes och dålig hjärthälsa: skyhögt fasteinsulin, förhöjt blodsocker, problem med ögonen, andfådd, svullna vrister/ben/fötter, ett ökande antal hudflikar ”skintags”, domningar, hjärndimma (vilket var särskilt skrämmande på grund av att min mor och alla hennes systrar hade dött av Alzheimers), smärta, extrem trötthet, hjärtklappning, reumatism, ryggvärk, sömnapné etc. Jag hade också utvecklat ett svårt fall av hälsporre som gjorde att jag knappt kunde gå.

Jag stoppade huvudet i sanden, undvek undersökningar och blodprov eftersom jag var säker på att min läkare skulle insistera på diatbetesmottagning. Jag ryser när jag tänker på det, jag skulle fått diagnosen typ 2-diabetes och börjat med insulin.

IDM-programmet var en av de fantastiska, slumpartade gåvor som världsalltet tycker det är passande att erbjuda i den allra svagaste stunden. Dr Fungs bok, ”Fetmakoden”, ramlade bokstavligt talat rakt på mig, ur en hylla på biblioteket som jag råkade stöta till i flykten från en gammal bekant jag inte ville träffa. Jag kände mig så generad och deprimenerad över hur tjock jag blivit sedan jag senast mötte den här personen att jag inte kunde stå ut med tanken på att han skulle se mig så här. Jag läste lite i boken och efter en stund kunde jag inte lägga den ifrån mig, den talade verkligen till mig och mina erfarenheter.

Jag upptäckte dr Fungs YouTube-föreläsningar och IDM-programmet. Vid den tidpunkten var jag så plågad och skräckslagen och hade provat nästan allt annat. Som pensionär med en begränsad inkomst tänkte jag att kostnaden för programmet skulle uppvägas av pengarna jag sparade in på att fasta och det har visat sig stämma. Jag slogs av uppriktigheten och omsorgen som var så tydliga i dr Fungs ord och uppträdande. Här var en läkare som förstod att man inte ljög när man sa att man försökt räkna kalorier, ätit fettsnålt och sex måltider per dag som man fått råd om, tränat etc etc etc, men att de sakerna inte fungerade i längden. Han tyckte inte att jag var lat eller glupsk eller saknade självkontroll. Han förstod att hur mycket jag än åt var jag fortfarande hungrig… även när jag paradoxalt nog rent fysiskt var mätt. Och han förstod vad som orsakade den hungern och det var inte en karaktärsbrist; det var för mycket insulin!

Starch structure

En stor oro var att jag skulle få mycket lös hud om jag faktiskt lyckades bli av med de över 45 kilo jag behövde gå ner. Vi har alla sett de där hemska bilderna på personer som håller i mängder med lös hud som hänger från magen. När man är över 60 år är huden mindre elastisk. Men jag är glad att kunna tala om att jag trots att jag gått ner all den där vikten på ett år, inte har mycket överflödig hud alls och det utan att lyfta vikter eller utöva annan krävande punktförbrännade träning.

Jag har inte något sätt att bevisa det, men jag tror att det måste handla om det ihärdiga i att fasta tre dagar per vecka (autofagi?), på något vis, de allra flesta av årets veckor, kombinerat med att äta de mest välbalanserade, näringstäta och bekväma LCHF-måltider (två per dag) jag kunde åstadkomma. Jag åt mycket mat när jag hade en ätardag, men bara mat jag verkligen tyckte om och bara tills jag blev mätt.

Mitt största misstag i början var att inte äta tillräckligt mycket fett. Dr Nadia var SÅ mycket till hjälp när hon styrde mig i rätt riktning gällande det. Hon har en webbsida full med fantastiska LCHF-recept. Man kan äta fantastiska måltider utan att behöva lägga ner speciellt mycket tid på matlagning. Jag tröttnar aldrig på en stor LCHF-sallad till middag, med dressing av mycket olivolja och ofiltrerad äppelcidervinäger och jag älskar ägg med avokado och fermenterade grönsaker till frukost. De flesta dagarna äter jag också lite ost och nötter.

Mitt tidigare enorma sötsug hålls under kontroll med bara ett par rutor 95-procentig mörk choklad som doppas i kokosgrädde och äts med en näve hallon. Om du bara visste hur fantastiskt det smakar! Jag är så glad att ha familj och vänner som har stöttat mig hela tiden. Vid sociala tillställningar har många trott att jag antingen skulle ge vika och återgå till SAD (Standard American Diet) och sedan bli olycklig, eller ”härda ut” och inte ge vika men se så bedrövlig ut när jag trånade efter det jag inte kunde äta att de skulle få skuldkänslor och alla skulle bli olyckliga! Istället fick de lära sig (och jag fick lära mig) att om det som finns att äta bara är SAD, kan jag diskret ta ett glas vatten med lime och fasta och bara njuta av sällskapet. Lätt!

raspberry-choco

Jag lyckas gå ner i vikt för att jag är nöjd och inte svälter, nu när jag är en fettförbrännare. Jag trodde inte att jag hade klarat av det utan den inledande vägledningen. Jag har lärt mig så mycket från Nadia och de andra. Om du känner att du vill begrava huvudet i sanden för att du ”förstört allt”, GÖR INTE DET! Posta någonting på ett forum eller på Facebook. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt, och mycket, icke-fördömande stöd du kommer att få av andra som har varit där eller är där just nu. Jag har fått många fina vänner på det viset. Vi djupdök i LCHF och fasta medan vi gick på stranden vilket jag faktiskt kunde göra eftersom min hälsporre är borta!

Efter precis ett halvår med IDM-programmet hade jag gått ner 34 kilo och mitt insulin fastande hade gått ner till 4,3 micro IU/M och mitt blodsocker var 4,2! Inte bara ”normalt” utan riktigt bra! Jag var förundrad. Min läkare har inte varit så behjälplig. När jag första gången berättade vad jag gjorde (efter att jag varit del av programmet i tre månader och redan gått ner MYCKET i vikt) blev hon faktiskt arg och sa att jag blev lurad och att fasta och ”allt det där fettet” var farligt. Hon försökte få mig att läsa en bok om veganism och följa det istället.

Jag försökte ge henne information, men hon var inte mottaglig. När jag var på en läkarundersökning i november 2017 och hon såg mina fantastiska resultat tyckte hon ändå inte att sättet jag gått ner i vikt på var bra. Men förra månaden när jag gått ner 48 kilo, mycket nöjd och frisk, frågade hon om jag fortfarande följde samma diet. Jag svarade ja och när jag rekommenderade dr Fungs senaste bok ”The Diabetes Code” för att hon skulle kunna hjälpa andra patienter, skrev hon ner titeln! Jag ser faktiskt fram emot min årliga hälsokontroll i november. Jag lånade ut ”The Diabetes Code” till en vän vars man har typ 2-diabetes och har stått på insulin i flera år. Han har nu kunnat sluta med insulinet! Min syster, maratonlöpare och triatlet som fortfarande kämpar med vikten (så mycket för kalorier in/kalorier ut – hon har även genomfört ultramaratons!), har också börjat fasta och hon älskar det.

Trots att jag har gått från en uttänjd XXXL, till en bekväm storlek 40, har jag fortfarande en bit kvar. Mittnya mål är att få min midja/längd-kvot till 0,5 eller därunder. Jag tog en sex veckors paus från fastandet under tiden jag flyttade till en ny stad och genomgick två starroperationer. Under den perioden fortsatte jag att äta två mättande LCHF-måltider per dag i ett 16:8-fönster, utan mellanmål, och min vikt höll sig till min glädje under 70 kilo. Jag var lite rädd att jag skulle gå upp i vikt samma minut jag slutade fasta tre dagar i veckan; jag är så glad att det inte är fallet. Det här är verkligen en livsstil som fungerar och är hållbar i längden. Jag har inte längre den där känslan av nödvändighet och självförakt när det handlar om bantning. Istället har jag en känsla, sprungen ur kärlek till mig själv, att göra det som får min kropp att må bra. Dessutom vill jag hjälpa andra.

För ett par år sedan gjorde en vän och jag en lista över de viktiga anledningarna till att vi ville gå ner i vikt. Den såg ut så här:

  • Kunna klä sig i shorts eftersom knäna inte längre gnider mot varandra och ger skavsår
  • Kunna köpa kläder som uttrycker personligheten istället för ett svart tält
  • Se vågen
  • Göra pilates
  • Knyta skorna utan att magen är i vägen
  • Att med lätthet kunna ta hand om den personliga hygienen
  • Äta det man vill på en restaurang utan att folk tittar och frågar: ”borde du verkligen äta det där?”
  • Gå på ett fint spa utan att behöva vara orolig för om de har badrockar i en storlek som passar

Jag har uppnått alla de målen och min nya sexiga baddräkt och jag kommer att åka till ett lyxigt spa i höst.

Dr Jason Fung: Grattis, Dolly. Du äger!


Dr Jason Fung

 

Fler inlägg av dr Fung

  1. Periodisk fasta
  2. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  3. Så påverkar <strong>fasta</strong> fysiologi och hormoner

Periodisk fasta

Viktnedgång

 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden (finns på svenska), The Complete Guide to Fasting och The Diabetes Code finns samtliga på Bokus, Adlibris med flera nätbokhandlare.

Inlägget Dollys hälsoresa med periodisk fasta och LCHF dök först upp på Diet Doctor.

Så fick Melanie sin energi tillbaka

$
0
0
SS Melanie Before and after

När Melanie fick diagnosen typ 2-diabetes fick hon ett recept i handen och några kostråd från dietisten. Hon var inte var helt nöjd med råden hon fick och började istället söka alternativ online och hon hittade ketogen kost (strikt LCHF). Här är hennes berättelse:

Mejlet, översatt från engelska

Här kommer en hälsning från Down Under!

Jag förstår att ni får många mejl av det här slaget, men jag bara måste dela med mig av min berättelse, helt kort.

Jag fick diagnosen typ 2-diabetes i maj i år, vid 39 års ålder. Efter att ha fått Metformin och riktigt dåliga kostråd från dietisten såg jag The Magic Pill på Netflix. Filmen förändrade mitt liv. Jag fick sedan tips om er sida från en man i en diabetesgrupp på nätet. I mitten av juli påbörjade jag min keto-resa. Jag vägde 149,6 kilo och är 157,5 cm lång. Jag kunde knappt röra mig utan att bli trött, jag sov nästan dygnet runt.

I slutet av juli kunde jag sluta med Metformin och jag började kontrollera mitt blodsocker själv med hjälp av ketogen kost och periodisk fasta . Dagens datum är 20 september och vid sidan om att gå ner 19 kilo (förhoppningsvis 20 kilo i slutet av månaden!) har mitt blodsocker landat runt 5 de flesta dagar och jag tar inte längre Nexium för kronisk halsbränna och reflux, ingen Metformin, min sömnapné har blivit lindrigare och jag sover bättre, jag sover inte längre dagtid, jag svettas inte längre enorma mängder, jag motionerar genom att promenera eller använda min träningscykel eller gå till mitt gym 3-4 gånger i veckan. Mitt humör är snudd på euforiskt och jag kan helt enkelt inte sitta stilla, jag har vad som känns som obegränsad energi!

Sedan juli har detta hänt:

  • Jag har fått mitt HbA1c tillbaka på pre-diabetesnivå, 45
  • Mitt blodtryck har gått från 150/110 till 129/80
  • Min sömnapné har förbättrats
  • Jag sover mycket bättre på nätterna
  • Jag sover inte längre på dagtid och kan inte göra det heller – för mycket energi!
  • Mitt humör är snudd på euforiskt. Jag planerar att dra ner på antidepressiva under nästa år
  • Min senaste kontroll av ögonen, förra veckan, visar att min syn faktiskt har förbättrats jämfört med den senaste kontrollen för fem år sedan
  • Mina matlagningskunskper är numera nästan på proffsnivå (lol)

Jag lider fortfarande av fetma och ibland orkar min kropp inte riktigt matcha energin jag är uppfylld av, men det går åt rätt håll. Jag fick mitt senaste Hb1Ac i måndags och jag ligger inte längre på diabetiska nivåer och jag siktar på total remission i slutet av året. Mitt goda kolesterol har gått upp och mitt dåliga har gått ner. Min fettlever har förbättrats mycket, till min läkares förvåning.

Tack, tack, tack, tack!

Keto har förändrat mitt liv och jag kommer aldrig att gå tillbaka.

Hälsningar
Melanie Wilson

Kommentar

Grattis till dina framgångar, Melanie! Och tack för att du vill dela med dig av din inspirerande berättelse!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

Viktnedgång

Typ 2-diabetes

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

  • Läkare transformerar sin hälsa med LCHF
  • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  • Jag hade svårt att förstå att det var så lätt!

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Så fick Melanie sin energi tillbaka dök först upp på Diet Doctor.

Diet Doctor Podcast #4 – Dr Joseph Antoun

$
0
0

Kan fasta vara den sanna källan till ungdom? Ser man till vetenskapen kan det vara så. I det här avsnittet guidar dr Joseph Antoun oss genom vetenskapen och den praktiska tillämpningen av femdagarsfasta som ett sätt att främja stamcellsregeneration, autofagi och långt liv.

Som CEO för L-Nutra ligger Joseph i framkant när det gäller att förmedla det bästa från forskningen kring långt liv. Fasta kanske inte är den rätta metoden för alla, men efter att ha lyssnat till dr Joseph Antoun får du praktiska tips på hur du kan få det att fungera för dig och hur du kan maximera vinsterna för din hälsa.

Dr Bret Scher

Edit 2018-10-15: På vår engelska sida har vi publicerat ett klargörande kring det här avsnittet och de produkter som nämns. Länk till det inlägget här.

Lyssna här

Du kan lyssna på avsnitt fyra via PodBean (enbart ljud) eller på YouTube (ljud och video), båda länkarna finns ovan. Vår podcast är också tillgänglig via Apple Podcasts och andra podcasttjänster. Prenumerera gärna och lämna ett omdöme, det hjälper verkligen till att sprida budskapet.

Och… om du är medlem (första månaden gratis) kan du ta del av kommande avsnitt här redan nu. (Med ditt svenska medlemskap kan du logga in även på vår engelska sida.)

Innehåll

  1:46  Vad fick dr Joseph Antoun att börja fasta?
  7:30  Att göra business av fasta
13:43  Effekterna av återkommande fasta
15:58  Olika typer av fasta; tidsbegränsat ätande, periodisk fasta, ADF, kort fasta, längre fasta
17:55  Tidsbegränsat ätande
25:00  Periodisk fasta
26:15  ADF (att alternera fastedagarna)
28:00  Kort fasta, 2-3 dagar
30:15  Längre fasta, 4-5 dagar
34:58  Vad ska man äta om man tillämpar någon typ av fasta?
41:30  Är fasta det rätta valet för alla?
44:30  Ska man fasta längre än fem dagar?
46:30  Slutord

Transkription (på engelska)

Dr. Bret Scher: Welcome to the DietDoctor podcast with Bret. Today I’m joined by Dr. Joseph Antoun from L-Nutra and I’ve got to look at my notes here to tell you about all of his degrees and his whole introduction. He has M.D. and his Masters degree from St. Joseph University, he finished degrees in public policy and public health at Harvard and Johns Hopkins, he is the CEO of Health Systems Reforms, he is the co-director of the Center for Health Policy at the University of Chicago, he’s a professor of health at the Buck Institute for research in aging and he’s the CEO of L-Nutra. Now that’s quite a pedigree on Dr. Joseph here.

We have a fascinating discussion about fasting. And fasting is such a hot topic right now, but what exactly does it mean? There’s intermittent fasting, there’s time restricted eating, there’s short-term fasting and long-term fasting. So what do they mean and what do they mean for you as an individual? Where are you going to get your biggest bang for your buck, so to speak?

Because we all want the maximum amount of benefit for the least amount of effort. And when it comes to fasting it’s a little confusing, people are thrown around terms like mTOR and AMP kinase and PKA and… We want to know what this means for our health, whether it’s for treating diseases, preventing diseases, promoting longevity and our health span and we get into all of that with Dr. Joseph today.

So I really hope you enjoy this episode, it’s a hot topic that touches everybody, something everybody can do today to help improve their health. So thanks for listening, if you want to learn more you can go to DietDoctor.com. Find more about me at lowcarbcardiologist.com and about Dr. Joseph Antoun at L-Nutra.com. Thanks again and enjoy this interview. Thank you so much for joining us at the DietDoctor podcast.

Dr. Joseph Antoun: Thanks for having me today.

Bret: So here we are at the Mindshare Summit, this is a great event and you were on stage yesterday presenting on the future of health. And you’re presenting on fasting. Now I’d say there are probably a few years too late to talk about the future of fasting, it seems like fasting is here and am curious…

Now you’re a doctor, you have your medical degree, but you went into business and then found your way to L-Nutra, this company producing a fasting mimicking diet. So I’m curious, give us a little background on your progression and how you got to this point.

Joseph: It all started when I was doing my rotations in med school and I found out that the healthcare we were giving was not ideal. I was frustrated with two things. Number one, we’re not giving solutions that heal the body or trying to diagnose a symptom or identify a symptom trying to find the reason for it and then which disease and then give a pill or give a medical or surgical treatment. We were not doing anything to keep people healthier longer.

And the second call was… there was a little bit of discrimination whether you have the ability to pay, whether you can access the best medication or the most expensive one or not. That kind of created a frustration in me and I wanted to really go out and help changing the healthcare systems around the world into giving fair access to medicine and to healthcare regardless of their ability to pay. But also to bring a big innovation in healthcare that keep people healthier longer rather than sicker longer.

Bret: So I guess you have sort of two different ways you’re approaching this. One is from the healthcare reform side, which you are very involved in, and the second is with the innovation of a fasting product, the fasting mimicking diet. So what specifically drew you to fasting as the path to help people with their health?

Joseph: Yes, so the first thing in my journey when I finished my med school is I went into health policy and public health study. I did my health policy at Harvard then I did my public health at Hopkins and I wanted to start a career in really finding what is the next big thing that’s going to heal or prevent a disease for billions of people around the world. And the first path in this journey and a lot of professors and advisors said, ”Well first learn the biotech sector. Learn how we discover, how we bring innovation in healthcare.”

So I joined a company called Eli Lilly and Company or mainly known as Lilly for most people and this is where I learned the business of how you innovate, how you launch product and how you make them accessible to people around the world. And after that journey, my second hunger which was for something that would really change the world, I was looking for something like that.

And I actually met a CEO of a company called the Buck Institute for Research on Aging. And he asked me a question that changed my life. And the question he asked me was… He said, ”Dr. Antoun, as an expert in health policy and public health why the healthcare system still treats or think about the top four killers today as if they’re completely independent? Meaning Alzheimer’s, cardiovascular disease, diabetes and cancer. So why you still treat them independently?”

I was like, ”What do you mean? They’re completely independent diseases.” And he said, ”If they were really independent, why you don’t get Alzheimer’s at age 20? Why you don’t get your first cardiovascular or heart attack at age 22?” You actually get most of these diseases at later stage of life. So the mother of these diseases is really aging. And the way you age and the quality at which you age determines the onset of these diseases.

And he said, ”For an ideal public health system to really keep people healthier longer ”the system should focus on how we age. ”And if we have people age healthier longer then we’re pushing the onset of these chronic disease to later stage in life.” And that was a fascinating statement for me and I started looking into aging as a field and I started to look into are there technologies, is there research in aging that is bringing any product or any service?

Bret: So how long ago was that?

Joseph: That was almost 7 years ago today. In my big search I start traveling the US looking for a lab or looking for a technology in aging, because I knew how the healthcare system works, I knew how reimbursement policy works. And you need a service, you need a product for them to consider and then to reimburse or to price and create a track for it.

And aging up until today is not recognized as… I mean is a physiological natural process but it is a driver of a lot of diseases, so even with the FDA we don’t have a track for aging to reimburse the technology for aging or even to approve it. And I started looking around and traveling across the US trying to find any intervention that can help us age healthier and everyone was pointing actually at the University of Southern California and specifically at the leader of the longevity Institute over there, his name is Prof. Valter Longo.

And he spent all his life working on understanding how we age and how we can slow down or the pace of aging, optimizing the quality of aging. And one of his big discoveries was that fasting could be a very impactful way to slow biological aging. So we took a trip, we met in San Francisco Valter and I, professor Longo along with Brian Kennedy, the CEO of the Buck Institute. And it was an unbelievable meeting where the three of us allied and decided to bring fasting to the market and launch a marketer on fasting in aging which didn’t exist at that time.

Bret: Yeah, that was a fateful day for sure. So the joke around fasting though is, ”How to build a business around telling people not to eat anything?” That’s the joke.

You can’t sell anything, you’re taking things away. So for that reason it almost seemed like nobody wants to research it, nobody wants to promote it.

But then you have groups like Jason Fung and Megan Ramos up in Canada with the intensive dietary management program having great success with fasting. And you took another approach of saying, ”Let’s give food, so people aren’t completely fasting, but food that mimics a fast.” And then you have some science behind this as well. So lead us through the science a little bit of what you have to backup.

Joseph: Fasting is critical actually to balance our life and the way we age. If you think about it humanity lived with fasting for hundreds of thousands of years. It was imposed on us because food was scarce and think about it 1 million years ago or 300,000 years ago, when we didn’t have readily food available, we didn’t have refrigeration and a supply chain of food. And our ancestors had to search for food and it wasn’t always available especially at winter times and difficult times and wartime.

So fasting lived with us for such a long period that it became part of our diet. And then after that comes religion. All top five religions actually agree on one word which is ”fasting”. It’s not even ”prayer” because you have ”meditation” in some religious, but fasting is the common denominator. So religion actually carried fasting over even when food became available. And it was just up until the last 100 or 200 years when we lost this practice.

Or we kind of do it in a short-cutted way and we feast after the fast, so we’re not really fasting. And we lost that tradition and now we eat multiple times a day. And you remember, you know, in the 90s the big recommendations, you eat small portions every few hours, which is you know today proven not to be an optimal way.

Bret: Promoted by the snack industry for sure.

Joseph: Yeah, and you end up eating every little bit every day multiple times and your body is just storing fat, your body is just growing faster and is aging at a faster rate. And this is why we see the onset of the chronic diseases happening at earlier stage of life. We see a lot of people now with cancer at age 40 and 50, with diabetes at age 40 and now childhood diabetes which is really a very serious issue that we need to deal with.

So fasting really plays a great role into counterbalancing this unhealthy lifestyle and the body uses it as a period to recover from the damage is happening to the body and we’re going to talk I guess in more details about types of fasting and which one is for what. But you’re asking me about our approach. So USC, the University of Southern California, specifically the Longevity Institute, has been receiving a lot of grants from the National Institute of Health to look at fasting and aging and to understand what is the ideal way of fasting.

And there’s a short term fasting I will talk more about it or intermittent fasting, but then they identified that longer-term fast, especially if you reach five days, is really important for fasting to not only help you lose weight and have metabolic effects, but actually to intervene at the cellular level and the way the cells function and actually even change some of the nature of the cells from existing cells to stem cells and push the stem cells in the body.

And in order to reach five days when you went to human trials or when USC went to human trials, and asked people to fast for five days, compliance was very little as you can expect. It’s so difficult for us today in this environment of food and marketing and deliveries to have people fast for five days. So the Longevity Institute then thought about a way to mimic fasting with food.

And the National Institute of Health and a lot of donors were very receptive to this idea because not only that allows fasting to become practical now, but it actually makes it safer. You don’t want a person on the third or fourth day of fasting to feel a little bit, you know, to have a hypoglycemia or to feel a severe headache or weaning from food etc.

So the idea came about when the Longevity Institute was trying to do the cancer trials with fasting and they couldn’t really recruit people and they tagged team with Mayo Clinic in order to try to increase the recruitment rate, but it was very difficult. People could not fast for five days.
So out of that necessity the fasting mimicking diet was born and they tried to look into what could be the ingredients that we can feed people and the body wouldn’t really recognize these ingredients or the hormones and the responses in the blood and then in the cell identifying the food are actually not triggered. So we call them the nutrient sensing pathway or sensing the food signals.

Bret: So looking at insulin, looking at AMP kinase, looking at mTOR, specifically measuring whether those were activated or not was sort of the core of determining if the body felt it was fasting?

Joseph: Yes, definitely. So the two most important, if you want, triggers of nutrition when you eat is our proteins and our carbohydrates. And they go into the blood and as a response to carbs you have an insulin increase and a secretion increase and in response to protein you have an insulin like growth factor or IGF increase. At the cellular level these signals translate into different pathways, the PKA the rest pathways, mostly with the carbohydrates and sugar pathway and the mTOR pathway mostly with the protein and IGF pathway.

So the goal was not to spike the blood response to food with insulin and so like growth factor and at the cellular level not to trigger the PKA, the rest and the mTOR pathways. So the body would stay in a fasting mode although it is gaining nutrients and the fasting mimicking diet not only mimics fasting but it actually nourishes the body so it has the macronutrients, it has the micronutrients, it has vitamins etc. helping the body safely move over five days and actually enhance the effect of fasting.

Bret: Very interesting and one concept that I really like about the cyclical nature of this is that mTOR gets a bad name because we say it fuels cell growth and it can stimulate cancer, but it also fuels muscle growth and allows us to grow and get stronger and prevent sarcopenia, so we don’t want it suppressed all the time, we want a cyclical nature.

So it seems that you’ve sort of rested on five days every three months, as the general recommendation. But the trial that you did was five days a month for three consecutive months and that showed a reduction in weight, a reduction in blood pressure, a reduction glucose, a reduction in IGF-I and was well tolerated. How did the transition happen from five days every month to five days every three months?

Joseph: It depends on the patient profile actually or the consumer profile. If you’re a person who you’re healthy otherwise you have a normal BMI, you’re not overweight or obese and you don’t have metabolic issues that you want to intervene on, you just want to do the fasting mimicking diet.

The product name is ProLon in the market for promoting longevity. But if you want to do that regimen to help your body age healthier, and we’re going to talk maybe a bit more about how that happens at the cellular level, then you do it once every two or three or four months. So this is you basically counterbalancing every three months if you want your lifestyle, but you already have a healthy lifestyle and you just want to do it to promote the stem cells and rejuvenation of the body.

Now if you have metabolic reasons to correct, if you are overweight or obese or you already have unhealthy levels of cholesterol or triglycerides or inflammation in the blood, you need to do a bigger intervention, so we recommend you do it once every month for three months.

And here we’re talking just five days in month one, five days in month two and then five days in month three. And once you see a correction in the weight and inflammation and other metrics – cholesterol, triglycerides, blood pressure and glucose in the blood then you can start alternating doing it once every two or three months.

Bret: I guess that’s what makes it so interesting is what’s the right protocol for each person because let’s be honest, people want the maximum benefit for the minimal effort so fasting can range from a 12-12 eating window or time restricted eating and 18-6 window, a 24 hour fast, a 3-hour fast, a 5-day fast, they’re all out there.

And the question always becomes, ”Where you’re going to get the maximum benefit?” And I guess the question has to start with what are your goals? So if your goals are weight loss, if your goals are improving mental clarity, if your goals are longevity and cell rejuvenation it might be different along the way.

So some people would be perfectly well served with an 18-6 and some people will need to go a little bit longer. Now there are people who have success with a water- only five day fast and part of that is you have to be very careful about how you break the fast. Does the same hold true for the fasting mimicking diet and when you break the fast you need to take care not to sort of overdo it and overwhelm your system?

Joseph: Yes so you touch a few points about the goal and the short-term versus long- term, so maybe here if you allow me to take two or three minutes to explain the different kinds of fasting and what each does to the body so that–

Bret: Sure, I’ve been carried away and I’m going too fast here.

Joseph: This is wonderful, this is the hottest topic. I don’t know if you noticed, but this May of 2018 the Food and Health survey, official publication, showed intermittent fasting to be the number one diet in the US especially among the younger population. So from being absent on any of the reports to becoming number one ahead of paleo or keto, ahead of other diets… So it is the topic of the day.

Let’s clarify it, there’s a lot of confusion, a lot of coverage on fasting, but then you see big headlines, ”Fasting reverses this, fasting does that”, and there are multiple ways of fasting and fasting is just not one thing that does everything. It depends on what kind of fast you do you get different results. So I want to start with what you alluded to which is few hours of fasting or what people still call intermittent fasting but it’s not actually… If you fast less than a day, your body doesn’t start producing ketone bodies and doesn’t really go biologically into fasting. When you fast for a few hours we call it time restricted eating.

Because what you’re doing is you’re limiting the window of time you’re eating during the day. Say you just have lunch and dinner and you limited… We call it time restricted eating because you are restricting the time of food within the window of just lunch to dinner and then you’re fasting during the night because you’re sleeping. And say you skip breakfast, so this is what you call today a 16-8 or 16 hours of fast and eight hours of food.

Time restricted eating is actually showing a lot of benefits because at least what you’re eating during the eight hours instead of just stalking those, instead of just pushing the body to grow, if you eat multiple times a day and be pushed by food, you’re counterbalancing that by a period of no food and a period where you allow the body to spend the calories that you at least ate.

So it’s a great short-term counterbalance to what you’d do in the eight hours of food and it’s actually showing good effects on maintaining healthy level of weight and other related metabolic factors.

Bret: And just to interject there, if you’re already following a ketogenic diet, that can also enhance the state of ketosis as well because you mentioned you have to go 24 hours of fasting to really get into ketosis, but if you’re already following a ketogenic diet, that’s where that 18-6 or 16-8 could be even more powerful.

Joseph: Definitely, and especially with ketogenic diets where you’re still having a certain level of proteins in the ketogenic diet and even more, so if you have animal source of proteins your body is really not getting into ketosis because it’s sensing the proteins and sensing… even the animal source triggers IGF and mTOR pathways.

So again the ketogenic diet is a big word and needs another discussion because there’s different level of ketogenic diet and some of them take really longer to get you into minor level of ketosis versus other ketogenic diet, but as you’re saying if you do the time restricted eating because you’re spending a good number of hours with no food you’re going to help enhancing getting the body into ketosis.

But here I want to say something which is really important for whomever is watching this episode which is that we’re still unsure whether you should do a 12-12 hour time restricted eating versus a 16-8. Intuitively you say, ”Okay if you last longer, a 16 hours it should be better”, and this is what a lot of people are doing, again called time restricted eating, but intermittent fasting is what the street name for it is.

But there are three major epidemiological studies showing that if you skip breakfast actually there is some correlation of a slight increase in mortality and the last of which is a study in the Journal of American College of Cardiology which was published a few months ago that showed a slight increase in mortality in the Spanish population that actually skips breakfast.

Now we’re not sure of this is because they’re fasting up to 16 hours or there is a bias which is most of people who skip breakfast or many I would say of the people who skip breakfast they actually eat late at night. So we don’t know whether this was because… and the study didn’t clarify whether the same people eat late at night or not, but a lot of us today in society that skip breakfast actually stay late at night and eat late at night which is even worse than skipping or not skipping breakfast.

Bret: They also tended to be heavier and smoked more and there are definitely some confounding variables in all three of those trials.

Joseph: Exactly. So we has as experts in science are a little bit still unsure whether we should really go all the way to 16 hours or we should say, you know, 12 hours is a healthy time restricted eating. And honestly I have one basis that I always use when I make any judgment around diet which is our body is what is today because it was tailored by nature existing and certain conditions for hundreds of thousands of years.

So my first rule of thumb when I think about anything presented to me in terms of diet or lifestyle, I try to match it with how hundreds of thousands of years our body grew and what are the circumstances. And typically a family 10,000 years ago would sleep when the sun is down, stay a little bit up, have lain near some kind of fire if that existed.

And in the next morning either you save some food or you go and you find your food. And you sleep for eight, nine hours and then you wake up and you search for food and you have your breakfast. So I tend to say closer to 12 would be definitely healthy. I don’t know if the 16 is healthier or not but I tend to say it’s safe to do a 12 hours of food and 12 hours of no food.

Bret: And that’s part of the problem with when you took about longevity or about fasting, we don’t have the comparative studies, we don’t have a 12-12 compared to an 18-6 compared to a five day in the randomized studies.

Which of course is what we need to say yes definitively. So we sort of have to do the best with what we have, with N=1 experiments, with clinical experiments, with the observational studies and just kind of put it all together and kind of make our best judgment.

Joseph: I agree and the study is going to come… it’s such a hot topic, such an easy practice. The time restricted eating or time restricted feeding when you call it in mice or pre-clinical trial, it’s such a hot topic today, I’m pretty sure there’s going to be data and there’s going to be science coming up on it.

Bret: That’s why I don’t like to use time restricted feeding because it makes me feel like a mouse, like I’m in a cage. No time restricted eating, yeah.

Joseph: But the media picked up as TRF, or time restricted feeding, and we’re trying to correct… a lot of my daily job today actually is to try to clarify concepts because it’s a delicate difference between a lot of different fasting and then people use the word fast or intermittent fast or fasting mimicking diet, but then you need to go a little bit into detail.

So for example the fasting mimicking diet we have, not knowing whether you should skip breakfast or not or whether you should eat something in the morning. You know, tradition and our mom tell us breakfast is the biggest meal and then intermittent fasting now is saying to skip breakfast. So what actually we have done, we have developed a fasting mimicking bar or a fasting mimicking meal, which then you can eat in the morning, you didn’t skip breakfast, you get your nutritional ingredients for the day.

But then you actually did mimic fasting for that so we found that to be a balance between what tradition and what, you know, not skipping breakfast or what your mom says, in a balance with what today, we’re all jumping into this intermittent fasting and time restricted eating and trying to prolong a little bit for night fast.

So we called it the fast bar and you’re going to see it soon being out on the market. So that was the shortest term of fast which is few hours a day. Then when you cross a day, when you reach a day of fast, you’re really starting biologically to be fasting and this is what really is called intermittent fasting, which has different ways of doing it.

You can fast for a day twice a week or what we call the 5:2 diet, which has been described in the literature for long time and then a gentleman by the name of Michael Mosley in Europe wrote a book about it and promoted it as well. And it basically asks you to eat 500 or less calories a day, so almost not eating, this is the way how you’d fast on it. And you do two days separate a week, say a Monday or a Thursday and it is relatively easy to do.

And it helps you mostly from a metabolic standpoint. So as you can imagine, instead of having seven days of full food, on two days you’re decreasing your food intake and therefore you’ll lose some weight and you’ll have metabolic improvements as well. So when it comes to cholesterol, inflammation, the blood, triglyceride etc.

And you would have to do it therefore kind of close to eight times a month, because you’re doing it twice a week. So that’s the minor form of it you can do it. 4:3 which is three days of fasting a week or you could do the most extreme form of it is alternate day fasting, meaning one day you fast, one that you eat, one that you fast, one day you eat. This form we’re not sure it’s even a healthy form and induces in the body what we call the yo-yo effect.

One day you’re eating full, the other day you’re almost fasting and it has impact on circadian rhythm, it has impact on your lifestyle and as you can imagine the body is a system of complex system of balances and homeostasis. You don’t want to disbalance that every other day.

Bret: And it seems important that the cyclical nature has to fit in there somewhere and at some point you lose that physiological cyclical nature in the body, just sort of cease it as being continuous. And I guess is unknown where that level is but maybe every other day it crosses that line.

Joseph: I agree and a lot of diets focus just on nutrition but we should understand the body is much more than that. You have the stress level and cortisol and you have the sleep level which is another determined for our well-being. So stress, sleep, socioeconomic factors and social connections and actually being active in society, these are all as important as nutrition and exercise to keep us healthy longer.

So the alternated fasting or what we call ADF is still… we’re not sure it’s a healthy form. The 5:2 seems to be more practical, you know, it does the job of helping you counterbalance from a weight perspective and seems to be a more common, you know, easily to be observed fasting. Then you move from intermittent fasting which is again a day or two or three a week then you go to a longer, which is two or three consecutive days of fasting, what we call short-term fast or STF.

So when you fast for two or three days, yes, you’re going to lose weight. So the common denominator of every fasting you do is to counterbalance weight and lose some weight or maintain healthy weight level. So definitely when you do it you’re going to lose some weight and you’ll improve metabolic factors, but when you touch day three you’re basically inducing what we call autophagy meaning you ask the cells to… because now for two or three consecutive days there’s no food coming in or nutrients coming in the blood, then the body asks the cells to go and look for debris and intracellular debris to eat and then to get the calories from it and optimize the function of the cell.

So now for the first time with fasting you’re touching on the cellular function. And autophagy was awarded the Nobel Prize of medicine in 2016 which is really an interesting award to autophagy which is linked to fasting, so we’re really excited about that. And if you go longer than the short-term fast… the short-term fast also could have some inconvenience, especially and probably at the muscle level.

When the body goes over the day and is really looking for calories it doesn’t only burn fat but it actually goes and extracts calories from the muscle as well. And what happens on a short-term fast, two to three days, there could be fat driven weight loss but also a lean body mass potentially a bit of loss. There is not enough in the literature for us to judge there, but this is always a suspicion, because as we know when you need calories you to muscle and fat together.

Bret: And that’s why it’s so important that people keep up some level of physical activity and exercise during fasting, although maybe not their usual intensity… we’ll get to that, I know. I keep interrupting you, but we’ll get to that.

Joseph: Yeah, definitely, in the shorter-term fast your body is not the depleted, you can still do exercise and just to try to… if not decrease the muscle loss, just to keep it to maintain it. And then when you go to longer-term fast which is close to five days, which is what mainly the Longevity Institute at the University of California is focused on, they were very much interested in cellular impact of fasting.

So when you cross the two, three days is like a company with suddenly no funds. The body with no food is like a company with no money. And you know, if I delay paying a check to a company, they’re going to wait just a little bit and then cash it afterwards and then the CEO of that company is not going to take drastic action to change the operations of the company.

So this is intermittent fasting, you delay expenditure, you know, you lose some little bit of weight and you spend a little bit of the calories that you had. Or what the CEO would have done would go to the bank and live a little bit on the reserves that they have. And you live off your fat reserve. The longer you go, like the short-term fast, two to three days, so the longer you go on a company not receiving a proper amount of funds, the CEO at the leadership of the company will start to restructure the operations and optimize the operations to do the best outcome out of whatever money you still have left.

So this is where the body is trying to do the same, it’s asking the cells to optimize their function with the short-term fast. Now if you go longer on day four and five, again going back to the example of the company, now you have to let go on the long- term, you know, and proper funding. You start letting go some of the employees and sometimes the ones that are not the most efficient and you empower and you live off the critical employees who are the real, you know, the most cost effective for the company.

And the body does the same thing when you cross day three of fast. On day four and day five we’re seeing, especially in mice trials and initial human trials, we’re seeing the body actually pushing the stem cells. Every organ has what we call stem cells which are young cells. They are there, to what we know historically, to help the organ heal from maybe physical damage. So if you cut your skin, or you go into a car accident, you know, you wait for few days and you heal from that.

So physical exercise, physical damage triggers the stem cells to repair. What we did not know is that if you stress your body enough with fasting, the absence of food, on day four and five the body pushes the stem cells to try to replace elderly cells or cells with any damage. And the goal is to bring more cost-effective younger cells rather than carry a little bit of a deadweight at the cellular level, not at a fat level, but now we’re still stressed on a five day fast that actually we try to get off the deadweight from a cellular standpoint.

Bret: So just to clarify, it wasn’t up to the five-day fast where the organ started to shrink, you started to get rid of some of the cells and that was the re-feeding where the stem cells came out and were produced or were they already been produced during the fasting stage?

Joseph: Yes this is great point. They started to be produced on day four and five, but then after you do the re-feed, they are actually bringing nutrients to these new stem cells to even flourish. But they start to proliferate at day four and five, at least this is what we’ve seen in most of the trials.

Bret: So mice trials, not yet human trials.

Joseph: No, in humans. So in mice actually three days of fast is equivalent to five days in human. And we have published an article in Cell Metabolism, if I’m not mistaking in 2014, and what it shows we had 39 patients, it wasn’t only preclinical, we had 39 patients and we showed a very high spike of stem cells circulating the body, we call them SPC or Mesenchymal circulating stem cells.

So we did show that the human trials and now we’re doing a lot of trials on even diseases and fasting to show whether the stem cells on day four and five and then after re-feeding flourishing, do they try to actually intercept or reverse a disease state? So we are really excited, we have 24 ongoing human trials now.

Bret: 24? And you already have data on multiple sclerosis and on autoimmunity reactions in humans, right?

Joseph: In humans there’s one data coming from Charité University in Berlin where they did fasting mimicking diet on cycle followed by a Mediterranean diet and it showed an improvement in quality of life in humans with multiple sclerosis. And now we are starting trials on MS, on multiple sclerosis, where we’re doing the fasting mimicking diet for several cycles.

Bret: So you brought up a good point there. They were doing a five day fast followed by a Mediterranean diet. So does it matter what you eat the rest of the time? Is this a cure-all that you can go back to your muffins and bagels and donuts and as long as you do your five days of fasting you’re good, or what do you see the science saying now?

Joseph: It does matter. There is no one-size-fits-all when it comes to different people, different bodies, different needs, but now even more important different diseases, so if you have MS you’re different than if you have cardiovascular disease and you’re different if you have Alzheimer’s so definitely…

You know, what they studied which is one cycle of fasting mimicking diet and then Mediterranean diet, it was just to test the safety on the fasting mimicking diet and the feasibility and then you know coming from Berlin, from Charité, they would look at the Mediterranean diet which is very popular there and considered a healthy long- term trial. It wasn’t really aimed specifically at multiple sclerosis.

Maybe you can have the fasting mimicking diet plus the ketogenic diet to be tried on such a disease, but is it was a grant given for such a protocol to see the safety on the fasting mimicking diet with multiple sclerosis and then what could be, you know, a daily diet which is a Mediterranean one that is mainly observed there, what the combination would do.

Bret: Yeah, there’s such an emphasis on protein, too much protein, not enough protein, because we obviously need it especially as we age and get older. I would love to see that kind of trial with a five day fast, with a high protein ketogenic, a low- protein ketogenic and see what kind of difference you see versus a more sort of a Mediterranean diet and see if there’s a difference between those and what kind of effects the fast has in each person… that would be fascinating.

Joseph: Yeah, definitely, and the results will differ depending on people, their bodies, but also their objective. If you were an athlete or say a bodybuilder and you specifically want to build muscles or you got a competition or you want to look good, you want to look perfect, you are going to consume a bit more proteins. Is not that we recommend it from the longevity perspective, but it’s what you’re going to do to push your muscle to grow.

And in that case you want to do from time to time a fasting mimicking diet to counterbalance the effect of protein in your body, so when your muscle grow… this is something really important for public health, when you’re over consuming proteins you’re pushing your body to grow. And the body grows towards it and it ages. When you grow you’re pushing aging and I always use this example, you know, the big muscular athletes, you don’t see them living to 100 or 105. And actually most of them, we lose them a little bit earlier than others.

They don’t become centenarians in most cases if you want. And the body is biologically pushed. You know, they inject testosterone growth factors and they actually eat a very high level of proteins. This is really triggering aging in the body. And it’s a very important discussion I think because we reacted to sugar in the 80s and 90s because it led to diabetes epidemic and we jumped on protein.

Protein is another nutrition component to the body and pushes the body to grow and age the same way insulin does. It’s is not by chance that when you eat sugar insulin increases and then when you eat protein we call the molecule that increases insulin ”like growth factor”. So they are both growth factors to the body.

And when you grow biologically, it’s like kicking the pedal in the car. You drive faster and you get sooner to the end. And what we are interested in our research is really how to keep people healthy longer and how to promote longevity and more importantly health span. And a lot of recommendations you see coming from USC and Prof. Valter Longo and the Longevity Institute as how to help people stay healthy longer.

It’s not necessarily to build muscle and be buff on the short-term. So yes, as you’re saying for some people you want to do fasting mimicking diet cycles with ketogenic diet, depending on their goal, and others you want to give more proteins if they really want to build muscle etc. So where I’m trying to build a point is different needs for different people and here you can tailor even further with the genetics and the microbiome and a lot of other details as well.

Bret: And age plays into that as well, because as we age we probably do start to need more protein just for maintaining our muscle mass and preventing sarcopenia. So how does this fast factor in as we age about 65, above 70 versus those who are 20, 30, 40?

Joseph: That’s a great point and actually the need for protein intake varies throughout your lifecycle. And we call it almost a U-shape where from age 0 to age 18 you definitely want to have protein. You want to give your kids milk and meat, etc, because they’re growing vertically even though their organs are growing, the body is growing.

And then after that the more you age the more… you have enough cells in the body that age enough or carry DNA damage enough that if you keep pushing them like proteins and during the replication, during that push because their age or they have damage they’re more prone to do a mistake and become cancerous cell. So as a mid- age adult, if you want, in my opinion is age 40 to 60 or 35 to 60, this is the peak of the risk of having high-protein diet, but enough age cells and cells are prone to the mistake to become cancerous.

But as you say when you grow older and you’re 70, 80 or 90 at that point the level of cell replication in response to food drops. So even if you eat the proteins the cells are not the mTOR pathways are not super active and doesn’t push cells to high-frequency for applications. So yes you have a lot of aged and damaged cells but actually they don’t respond to protein signals.

And this is where going back and having a good intake of protein is really important because you need to maintain muscle at that age, the risk of cancer is not as big as when you’re a mid-adult agent. And we see this even epidemiologically. People don’t die at age 90 and 100 from cancer, but mostly cardiovascular and Alzheimer’s etc. The cancer peaks at certain age, but then start dropping afterwards.

Bret: Interesting, it’d be interesting to see more data on that for sure. So as we’re touching on that then let’s transition to say, ”Who is this not right for?” People are going to listen and want to run right now and do cyclical five-day fast. Who would you say, ”Hold on, don’t rush to do this. Maybe is not right for you”?

Joseph: Yes so two years ago the first fasting mimicking diet was… a little bit less than two years it was launched on the market under the name of ProLon for promoting longevity… It’s a box, you get it through your physician or if you’re healthy enough you pass a self-assessment online and you can buy it. It’s five days of food that gets delivered to you and you eat it and your body remains in a fasting mode. It is not for everyone to do.

So definitely if you’re a pregnant woman you definitely do not want to fast the baby or fast during the pregnancy. If you are very old, if you eat it at an older age like we were talking, say an 80-year-old… you want to have high protein diets. You don’t want to fast your body probably at that age. If you’re a child not necessarily you need to fast, you need to grow.

And we have cautions as well. I mean definitely if you have allergies to some of the ingredients of the fasting mimicking diet. It is a plant-based natural diet, but some people still have allergies to nuts, or macadamia, or to cashew or two some of the ingredients. And there is a big, you know, watch out and hear if people have diabetes… We have a lot of research published on diabetes.

We haven’t done the human trials yet and a lot of people try to actually use it for diabetes. There’s a big cautioning in here. Should not do it you have a risk of hypoglycemia if you’re actually using insulin or using blood lowering sugar. So as much as we look forward in the future to further studies on diabetes, there’s definitely a warning here to not use it in this regard.

Bret: Yeah, that’s a great point because a lot of diabetes medications are where we can get into big trouble with fasting in general or even time restricted eating and then a five-day fast for sure. So I like that you have a sort of behind the safety wall of a physician that has to be from a physician and if someone wanted to try a five day water fast, I’d tell them same thing, ”If you’re on medications do not do it until you confer with your doctor.” I think it’s very important.

Joseph: I mean water fast has as a bit more warning, because it’s an extreme state of ”there’s no food” versus the fasting mimicking diet, so I agree with you. With water fast it’s going to be a little more difficult, have less compliance and now you step into it, if there is heat you don’t want to drive on water fast with high temperature etc. So it’s a little bit more extreme for folks who can do it–

Bret: If it’s hot. It’s that just for risk of dehydration?

Joseph: Yeah, dehydration, and then hypoglycemia when your body is spending a lot of calories or if you do some kind of exercise, because you’re really having almost no calories when you do pure water fast. You’re a little bit more prone to safety issues.

Bret: Yeah, and then you hear the stories of people doing three, four-month fasts and it’s remarkable, not that we would ever recommend it, but just that someone can do it, just the physiology of the human body is amazing that he can even do that but obviously under very, very careful guidance.

Joseph: Yeah, and I get a lot of questions about ”Why five days, why not 10 days?” And I, not knowing in the past… in my past I actually have done a couple of weeks of fast, three weeks and I just wanted to experiment with it but I had no clue about the science at that time.

Bret: Interesting.

Joseph: But we discover why I would recommend five days because you actually eluded that re-feeding is important. So instead of doing a long-term fast where even the stem cells trying to rescue, the body gets depletes because then you need to feed them as well. Everything gets shut down and depleted when you go on a long-term fast.

So yes, you have metabolic gains, you would not be obese on a long-term fast, you’re going to decrease inflammation, you’re going to improve your cholesterol, but you’re going to lose on the lean body mass, you’re going to lose muscle and bone density etc.

What we have found out in our research because we have tested shorter terms of fast which again we decided to go with the five days, because of the rejuvenation happening on day four and five, but then we recommend that you stop at five, sometimes six, sometimes seven, depending on the diseases, for autoimmune diseases we try to go longer because you do need to heal a damaged organ at that level.

So the MS trials for example that would be for seven days most probably, six or seven days. But then the re-feeding is as important so that you re-feed the stem cells. So the cyclicity is more important than the length and doing it cyclically multiple times and feeding the body again helps preventing the body from getting depressed or depleted on the long term.

Bret: That’s a great point. The cyclical nature I think is what’s so important here and you have different ways to do it. But as long as you stick with the cyclical cycle and find out what works for you, I think that’s a great point. Now I know you’re in a hot demand here at the conference, I want to be respectful of your time and thank you for coming to spend time with us at DietDoctor podcast. Any last words for our listeners and of course where can they go to learn more about you and L-Nutra?

Joseph: Well, thank you very much for hosting me today, I love this topic. I think the University of Southern California and the researchers are bringing back fasting in a practical way and this is what excites me the most. Every day you hear about a different diet, about new ways of doing things and a lot of it is fueled by interest or marketing dollars or business.

I think for the first time in history of nutrition or one of the few times where we’re bringing back a natural phenomenon, we’re bringing back a practice that was done for hundreds of thousands of years initially a for lack of food and then afterwards carried by religion bringing it back in a natural and safe way to our life.

So I think fasting is here to stay long and we’re really excited to finding ways we do recommend people to do it in a safe way. And what we have focused is mostly on time-restricted eating and helping people go through that. And intermittent fasting definitely has its metabolic benefits and the longer you go in a safe way… and if it’s unsafe for you, you get to mimic it with ProLon or other fasting mimicking diets we’re bringing to the market.
So if people want to learn more about all this, the company… if you want the reference in fasting is called L-Nutra and this is the company that actually span out from USC and is trying to bring the fasting mimicking diet to the world. And if you want to read more on ProLon you can go to prolonfmd.com for fasting mimicking diet. P-R-O-L-O-N, prolonfmd.com.

Bret: Alright, Dr. Joseph Antoun, thank you so much.

Joseph: Thank you for hosting me today.

Transcript pdf

Om videon

Inspelad i San Diego i juli 2018, publicerad i oktober 2018.
Värd: Dr Bret Scher
Kamera: Isaac Perez
Ljud: Dr Bret Scher
Klippning: Simon Victor

Missa inte

Inlägget Diet Doctor Podcast #4 – Dr Joseph Antoun dök först upp på Diet Doctor.

Periodisk fasta – den bästa kosten för typ 2-diabetes

$
0
0
Alarm clock with bells on the plate with fork and knife, lunch time concept, top view with copy space

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Typ 2-diabetes betraktades en gång i tiden som en kronisk sjukdom som inte kunde botas. Du kan medicinera för att kontrollera sjukdomen, men du kommer att behöva ta dina tabletter resten av livet.

Nu vet vi bättre. Som dr Jason Fung menar, “man fokuserar på att skriva ut läkemedel till personer med typ 2-diabetes, men det är en kostrelaterad sjukdom.”

Han och hans team på Intensive Dietary Management Program vill bevisa att de kan uppnå bättre resultat än med läkemedel. De har nyligen publicerat en fallstudie av tre män med typ 2-diabetes som helt har kunnat sluta med insulin och de flesta andra orala läkemedel samtidigt som de har fått sin diabetes bättre under kontroll.

BMJ: Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin

Hur har de lyckats? Periodisk fasta.

Man fastade i 24 timmar tre till fyra gånger per vecka, från middag till middag utan mat, övriga dagar åt man lunch och middag. De gick ner mellan 10 och 18 procent av sin kroppsvikt och mellan 10 och 22 procent av midjemåttet.

Men här kommer det fantastiska.

Från ett dagligt genomsnitt på 70 enheter insulin, kunde man sluta med insulin så snabbt som fem dagar in i protokollet och som längst inte mer än 18 dagar. Det är ett dramatsikt resultat!

Det är viktigt att kännat till att de var noggrannt övervakade av IDM. Att fasta medan man tar läkemedel kan öka risken för hypoglykemi, en potentiellt livshotande sänkning av blodsockret. Vi rekommenderar att man har kontakt med sjukvården om man vill testa detta.

Om det görs på rätt sätt är periodisk fasta i kombination med LCHF den bästa behandlingen för typ 2-diabetes som vi har sett.

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher

Tidigare

Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd

Grönt ljus för LCHF

LCHF bästa behandlingen för att reversera typ 2-diabetes?

Periodisk fasta

Typ 2-diabetes

Inlägget Periodisk fasta – den bästa kosten för typ 2-diabetes dök först upp på Diet Doctor.


Vad är terapeutisk fasta?

$
0
0

598 visningar

Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ? Vad måste du ta i beaktande – och när är det användbart?

Megan Ramos arbetar med dr Jason Fung och besvarar frågorna i den här föreläsningen från Low Carb Breckenridge 2018.

Se en del av föreläsningen ovan, där Megan berättar vad terapeutisk fasta är (transkription). Hela videon, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap:

Klinisk användning av fasta – Megan Ramos

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Periodisk fasta

Mer

Guide: Periodisk fasta för nybörjare

Inlägget Vad är terapeutisk fasta? dök först upp på Diet Doctor.

Så gick doktor Javier från fetma till att få ett nytt liv

$
0
0
SS Javier medal

När Javier Pedroza Bustamante avslutade sina studier till läkare var han själv sjukligt fet och sjuk. Han hade testat många olika typer av kost under sina år på college, men ingenting hade fungerat bra. Efter sin examen bestämde han sig för att någonting måste göras.

Han gav sig ut på nätet för att leta efter lösningar och hittade dr William Arias YouTube-kanal och LCHF. Inte långt därefter hittade han till Diet Doctor. Det här är hans berättelse:

Mejlet, översatt från engelska

Hej alla!

Jag heter Javier Pedroza Bustamante. Jag är en 25 år gammal läkare, just nu arbetar jag med ett program för kroniskt sjuka (högt blodtryck, diabetes och kronisk njursjukdom) i Rionegro, en liten stad i Antioquia, Colombia.

Jag började gå upp i vikt under mitt andra år under utbildningen och i slutet av det tredje året var jag redan sjukligt fet. Jag mådde väldigt dåligt över skicket jag var i. Jag hade stora sömnproblem, halsbränna, svåra atopiska eksem och andra hudproblem, problem med magen och ständig förstoppning. Jag kunde inte ens gå uppför en trappa utan att bli andfådd. Under mina år på college testade jag ett antal olika bantningsdieter, men jag gav alltid upp: vissa var mycker restriktiva (jag var hungrig hela tiden), andra var enformiga och trista.

Det var inte förrän i februari 2018, när jag vägde mitt tyngsta någonsin, 104 kilo, som jag insåg att jag höll på att tappa greppet — det metabola syndromet hade vunnit kampen. I mars 2018 bestämde jag mig för en hälsosammare livsstil. Första veckan var inte speciellt genomtänkt, jag försökte bara äta som de flesta dietister och WHO:s ökända matpyramid förespråkade: 5-6 måltider per dag, mycket raffinerade kolhydrater och grönsaker, måttliga mängder protein, snålt med fett och ingen skräpmat.

Men, om jag skulle lyckas den här gången skulle jag vara tvungen att göra någonting annorlunda, någonting hållbart och som gick att leva med i längden. I slutet av veckan sökte jag på internet för att lära mig mer om att äta hälsosamt och jag hittade dr William Arias YouTube-kanal. Det var då allt började. Genom att följa hans råd om LCHF och verkligen bara äta när jag var hungrig hade jag gått ner åtta kilo i slutet av den månaden! Jag kunde knappt tro det. Hur kunde ett sånt annorlunda förhållningssätt till viktnedgång fungera så bra? Jag behöver kanske inte säga att mina föräldrar och min bror var mycket skeptiska, men de var ändå stöttande, liksom min fästmö.

Jag skrev till dr Arias på Facebook och hade många frågor, han var vänlig nog att svara på alla. Omkring en vecka därefter hittade jag Diet Doctor och började ta till mig så mycket jag bara kunde av all information: Gå ner i vikt — ett måste att läsa för alla som börjar med LCHF. Jag bestämde mig för att anmäla mig till LCHF-utmaningen för att lära mig mer och testa några recept, men mest för att jag var redo för det tunga artielleriet: optimal ketos.

Det var svårt i början, men det blev lättare och lättare ju längre jag höll mig i ketos. Jag upptäckte andra fantastiska verktyg som periodisk fasta och det var inte allt: jag lärde känna en mängd fantastiska läkare och nutritionister som har hjälpt mig på min resa. Speciellt tack till: dr William Arias, han var min stora inspiration och min första guide, Dahiana Castillo, min första nutritionist (och den bästa jag någonsin träffat), dr Mauricio Arango, som just nu är min fantastiska keto-doktor, Paula Rincon, en av de bästa källorna till eveidensbaserad kunskap inom LCHF/keto. Och, viktigast av allt, jag tackar min fantastiska fästmö, mitt livs kärlek, Andrea Vega. Och ett stort tack till mina fantastiska föräldrar, Javier och Marta, som alltid har givit mig sitt ovillkorliga stöd.

Före

Javier before keto diet 1 mars 2018: Sjukligt fet på 103 kilo, BMI: 34,8, 46 % kroppsfett, 14 % visceralt fett.

Skräpmatsälskare (sug efter raffinerade kolhydrater likt en missbrukare), slö soffpotatis, insulinresistent, noll livskvalitet, ett dåligt exempel för mina patienter.

Efter

Javier after keto 8 oktober 2018: Hälsosam vikt på 69 kilo, BMI: 23,3, 21 % kroppsfett, 6 % visceralt fett.

Jag har lärt mig att äta riktig mat (adjö till socker och ultraprocessade produkter). Jag fastar 16:8 nästan varje dag (äter två eller tre gånger mellan 12:30 och 20:30).

Jag är full av energi, aldrig hungrig mellan måltider. Fysisk aktivitet är nu en viktig del av mitt liv (calisthenics + löpning, tränar 4-5 gånger i veckan; just nu springer jag milen på 01:00:15 och tränar för en halvmara). Och jag har besegrat det metabola syndromet.

Sist men inte minst har jag återupptäckt meningen med livet: jag har bestämt mig för att jag vill ägna resten av livet åt att transformera människors liv genom livsstilsförändringar.

Nybörjartips

  1. Bry dig inte så mycket om vågen: jag vet att många av oss är skyldiga här, men det finns bättre sätt att mäta framgång: midjemått, hudveck, din hals, ditt ansikte, hur kläderna sitter och det viktigaste av allt: hur mår du? Kom ihåg, LCHF är inte bara en viktnedgångsmetod, det är ett fantastiskt verktyg för att bekämpa systemisk inflammation och läka din metabolism. Energinivå, humörssvängningar, koncentrationsproblem, allergier, matsmältningsproblem (gastrit, GERD, magsmärta och/eller svullnad) och sömnkvalitet är några av de saker som kommer att förbättras och som jag uppmuntrar till att hålla koll på. Om du vill kan det vara till hjälp att skaffa en våg som mäter fettprocent.
  2. Försök att inte jämföra din resa med andras: var uthållig, även om det går långsammare än du tänkt dig, du kommer att få skörda dina framgångar längre fram.
  3. LÄR DIG ATT LYSSNA PÅ KROPPEN: Varje människa är unik och det kan även din reaktion på olika typ av föda vara. EXEMPEL: Av alla frukter och grönsaker jag har ätit är gröna äpplen det enda jag inte tål, jag blir svullen så jag undviker dem till varje pris.
LCHF/keto fungerar! Och det är inte bara ett fantastiskt verktyg för viktnedgång, det kan faktiskt läka metabolismen och ordna upp det mesta, om än inte all, skada som orsakats av socker, raffinerade kolhydrater och ultraprocessade livsmedel. Det kan vara lite svårt i början, men om din motivation att förändra din livsstil är stark nog kommer ingenting att kunna stoppa dig!

Dr Javier Pedroza Bustamante. För evigt tacksam för den här andra chansen i livet.

Kommentar

Vilken fantastisk prestation, dr Javier Pedroza Bustamante. Tack för att du delar med dig och stort grattis till dina framgångar!

Jag tror och hoppas att du i ditt arbete som läkare kommer att hjälpa ett oräkneligt antal människor att förändra sina till det bättre.

Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova utan kostnad en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

Viktnedgång

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

  • Läkare transformerar sin hälsa med LCHF
  • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  • Jag hade svårt att förstå att det var så lätt!

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Så gick doktor Javier från fetma till att få ett nytt liv dök först upp på Diet Doctor.

Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo

$
0
0
SS Stephanie before and after

Stephanie hade varit överviktig i nästan hela sitt liv. Efter att ha fått en blodpropp i sin högra vad visste hon att något drastiskt måste till. Det tog inte lång tid innan hon hittade ketogen kost (strikt LCHF). Det här är vad som hände sedan:

Mejlet, översatt från engelska

Hej Diet Doctor!

Jag har förbättrat min hälsa enormt genom att äta ketogen kost, kombinerat med både periodisk och förlängd fasta under det senaste året. Vid sidan om att äta keto och fasta har jag också motionerat, redan från dag ett, i någon form som simning, yoga eller lyfta tungt. Det är del av min framgång.

Jag började i slutet av september 2017 och vägde då 149 kilo, jag var nästan 40 år, hade ont, var sjuk och åt ett stort antal receptbelagda läkemedel. Min hälsa var usel, både fysiskt och psykiskt. Ungefär ett halvår innan jag började, hade jag nästan mist livet en DVT (djup ventrombos) i min högra vad och efter det hade jag flera proppar i båda lungorna. Mina allvarliga hälsoproblem handlade inte bara om att jag var sjukligt fet.

Jag vaknade en dag och plötsligt föll allt på plats och jag var redo. Mina barn var 1 och 3 år och jag skulle inte finnas kvar för dem. Jag hade ont, kunde knappt gå eller andas, hade svåra problem med att röra mig, jag kunde inte ens ta ev mig skor och strumpor på höger ben utan hjälp (och strumporna är knähöga kompressionsstrumpor)! Ingen läkare, specialist eller diagnostiskt test kunde avgöra varför jag hade förlorat min rörlighet, men eftersom jag tog blodförtunnande kunde jag inte äta anti-inflammatoriska läkemedel, NÅGOT måste göras för att förändra situationen.

Jag visste innerst inne att det måste handla om kosten. Jag hade fått diagnosen celiaki 2012, jag var redan väl medveten om den positiva effekten på inflammation av att utesluta vissa spannmål, om än inte alla, så jag bestämde mig för att återgå till kosten jag åt när jag fick celiaki-diagnosen. Inom en vecka hittade jag keto – av en ren slump – och sedan dess har jag aldrig sett tillbaka (och kommer heller inte att göra det.)

Fasta är inget nytt koncept för mig, jag brukade fasta då och då, till och med som tonåring, i ett religiöst sammanhang. Att lägga till både periodisk och längre fasta gick smärtfritt. Det känns så naturligt och bekvämt att det känns som om den här livsstilen alltid varit menad för mig!

Stephanie close up before nad after

Jag har ansträngt mig mycket under året som gått för att hitta maten jag tycker om, lära mig hur jag ska laga den, att förstå macro- och micronutrienter och rollen de spelar för min hälsa samt hur jag ska utesluta mat som jag har identifierat som mina triggers. Jag håller mina måltider ganska enkla och cykliska – mycket grönsaker och kött, sallader med protein, chili och gammal hederlig bacon, ägg och avokado.

Som jag skrev började jag i slutet av september 2017 på 149 kilo och firade ett år genom att ha gått ner 68 kilo, vilket gör att jag landade på vikten 80 kilo den 29 september 2018! Jag har dessutom firat många segrar som inte har med vågen att göra, inklusive saker som att återfå ALL min rörlighet. Jag har lyckats bli av med sex av sju receptbelagda läkemedel (det som finns kvar just nu är blodförtunnande), sänkt mitt blodtryck till normala nivåer och jag har kommit tillrätta med mina livslånga problem med magen.

Stephanies Keto Anniversary

Jag är gladare, friskare och känner mig yngre vid 40 än jag gjorde som fet tonåring. Jag siktar nu på att bli certifierad vattengymnastikinstruktör på mitt gym och jag kommer aldrig någonsin äta som jag tidigare gjorde. Keto + fasta + fitness är mitt liv nu!

Stephanie with child before and after

Stephanie McGarrigle

Kommentar

Wow, vilken resa! Tack för att du delar med dig av den berättelse, Stephanie. Stort grattis till dina framgångar!

Ta en titt på Stephanies Facebook och Instagram där hon fortsätter att dela med sig av sitt liv!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

Viktnedgång

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

  • Läkare transformerar sin hälsa med LCHF
  • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  • Jag hade svårt att förstå att det var så lätt!

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo dök först upp på Diet Doctor.

Med en fot i graven lyckades Robert vända allt

$
0
0
Robert before and after

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Dr Jason Fung: Jag vill berätta om Robert och hans framgångar för att illustrera kraften i det vi äter i vårt moderna samhälle. Vi får lära oss att ett effektivt läkemedel måste kosta många tusen dollar, men faktum är att den allra bästa medicinen kan vara gratis. Det är något vi hela tiden ser i Intensive Dietary Management-programmet. Här är Roberts berättelse.

Robert: Jag blev ombedd att dela med mig av min berättelse för att nå flera. Jag är komiker, jag säger det redan nu. Om du vet att du inte har någon humor när det handlar om död och viktnedgång kan du sluta läsa och scrolla vidare. Jag har verkligen försökt att hitta fotot på mig själv, det som togs efter att jag avled av en hjärtinfarkt i mars 2011. Det har försvunnit, precis som jag nästan gjorde. Jag hade turen att få en andra chans tack vare snabbtänkthet (en flaska nitro jag hade sparat från ett test åtta månader tidigare) och lite av ett mirakel.

Det första fotot är taget två år senare, eftersom min hälsa fortsatte att försämras. Jag fick nästan min biljett klippt igen, med hjälp av en släng fina blodproppar. Lungemboli var ett konstant hot och efter att det var nära ögat igen, ett par år senare, fick jag höra att jag skulle se till att ”städa upp efter mig”, för det fanns ingenting de kunde göra. Vid det laget hade jag testat ALLA dieter de föreslog, alla piller de kunde komma på och ingenting hjälpte, fungerade eller var hållbart i längden. Jag gav upp. Jag åkte till Europa på en farväl-resa för att träffa min bästa vän och hennes familj och ta adjö. Innan jag lämnade Nederländerna fick min vän mig att lova att försöka komma tillbaka och sjunga på hennes bröllop (jag berättade inte om min prognos). Jag lovade henne att jag skulle göra allt som stod i min makt. Det är mina ”före-bilder” (vad sägs om den fantastiska bak-bilden från London Eye… tackar så mycket).

Robert back shot

Jag hade hört talas om #NSNG (No Sugar, No Grain) på Adam Carolla show från Vinnie Tortorich. Konceptet LCHF lät som en galen idé i mitt tillstånd, men jag hade bokstavligt talat ingenting att förlora, så i september 2016 började jag. Jag gick ner 27 kilo medan jag satt i en säng eller på en stol. Jag började halta fram och tillbaka på uppfarten till mitt hus, sen räknade jag hus, sen miles. Det där första året gick jag ner 45 kilo. Året efter åkte jag tillbaka till Nederländerna och sjöng på min bästa väns bröllop. Jag mådde bättre än jag gjort sedan jag var mycket ung och jag ville gå ner mer i vikt, men jag hade nått den fruktade platån och hade mycket överflödigt skinn. På vissa ställen hängde det flera decimeter. Det var väldigt äckligt och kirurgi var inget alternativ för mig.

Vinnie Tortorich hade dr Jason Fung på sin show och jag tänkte ”here we go again”, dags att testa ännu mer galna grejer. Jag började med periodisk fasta av en slump. Jag var fettdriven och upptagen, glömde att äta under två dagar och kände mig inte hungrig alls. Min första medvetna fasta varade i tre dagar. Det var svårt. Jag fortsatte tack vare stödet från en facebookgrupp. Jag avancerade sedan vidare till fasteperioder på 4, 5, 6 och 7 dagar. Jag såg med glädje att hudflikarna började försvinna. Jag fick till slut klartecken från min läkare att börja träna (allt jag hade kunnat göra var att promenera… mycket). När jag väl fick komma in på gymet blev jag allt mer ”fit” och den hängande huden försvann till slut helt. Jag har skrivit det här långrandiga inlägget av tre anledningar.
  1. DET FUNGERAR! För vissa är det lätt (jag önskar att jag var en av dem och om du är det, håll tyst) för resten av oss är fastande en muskel som behöver träning. Ibland kan det kännas tufft. Nämnde jag att DET FUNGERAR!!! Ge inte upp.
  2. Vi är alla olika. Alla fasteupplägg fungerar inte på samma vis för alla. Ett varningens ord, du kan inte förvänta dig exakt samma resultat som någon annan har fått. Nyckeln för mig var att testa nya varianter, utan att pressa mig själv.
  3. Robert WINNING

  4. SUPPORT var helt nödvändigt. Jag hade aldrig klarat det utan inläggen, råden, kommentarerna och den rena kärleken som visades av personerna i den här FB-gruppen. Från botten av mitt nu perfekt fungerande hjärta, tack för att ni har funnits där och möjliggjort mitt nya liv. Jag påbörjade den här resan på 181 kilo. Nu är jag 91 kilo lättare och varje dag jag andas är en ny seger. Om du fortfarande läser är jag imponerad av din uthållighet. Jag tränar 5-6 dagar i veckan (alltid fastande) och jag ska ta ett nytt foto på min form nästa vecka. Jag hoppas att min berättelse ger någon annan samma framgång. Stort lycka till. Framtiden ser fantastisk ut!
Dr Jason Fung: Jag är fortfarande tagen av hur fantastisk Robert ser ut. Det är en otrolig förvandling. Jag älskar den här berättelsen av många anledningar. För det första, du är aldrig för gammal eller för sjuk för att bli friskare. Om vikten är ett av dina stora problem, då kan lågkolhydratkost och fasta vara en betydande hjälp för dig. I IDM-programmet har vi behandlat personer som är upp till 80 år och många är sjuka och har typ 2-diabetes, inklusive komplikationer. Det krävs viss medicinsk övervakning för att implmentera en så omfattande kostförändring som vi förespråkar, men det kan fortfarande göras med framgång.

För det andra, det här med support är mycket viktigt. Allt är lättare när du har en stöttande grupp runt dig. På Facebook har vi en grupp för fasta – The Obesity Code Network. Det finns också mycket gratis information och videor på IDM:s webbsida.

För det tredje, möjligheten att kunna bli av med överflödig hud är mycket intressant. Jag har inget bevis annat än anekdoter, men många har kommit fram till att fasta hjälper till när det gäller att bli av med hud. Kom ihåg att hud inte är fett, det är protein. Under fastan är det en period då protein kataboliseras (bryts ner) för energi. Det är inte en dålig sak. I det här fallet är det mycket bra. Personer med fetma har uppskattningsvis 20-50 % mer protein än smala personer. Allt är extra vävnad som måste bort. Inom ramen för IDM-programmet har många gått ner uppåt hundra kilo, som Robert, och vi har aldrig remitterat någon för kirurgi.

Bra jobbat, Robert. Du är en källa till inspiration för oss alla.


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

  1. Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd
  2. Periodisk fasta
  3. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre

Grunderna i LCHF

Periodisk fasta

 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Med en fot i graven lyckades Robert vända allt dök först upp på Diet Doctor.

”Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker”

$
0
0
doctor measuring blood sugar young men

[Fotot föreställer inte Andrew]

När Andrew gick på en rutinkontroll tidigare i år fick han diagnosen typ 2-diabetes. Han hade länge känt att hans hälsa inte var på topp, han kämpade med en envis hjärndimma och trötthet. Med en diabetesdiagnos kände han att det var dags för en förändring.

Han hittade till Diet Doctors webbsida och med uppmuntran från sin läkare började han med LCHF. Det här är vad som hände sedan:

Mejlet, översatt från engelska

Bästa Diet Doctor,

Jag är 48 år och från Storbritannien. Jag har levt ett bra liv, men det har varit ett halvt liv. Vid sidan om att nästan hela tiden känna mig trött och slö hade jag ständig hjärndimma, jag kunde helt enkelt inte tänka klart. Som advokat som lever på sin snabbtänkthet hotade det min karriär.

När jag var på en rutinkontroll i maj i år var mina värden helt uppåt väggarna. Läkaren ville ge mig medicin på en gång, men jag övertalade henne att ge mig några månader för att få en chans att få sjukdomen under kontroll på egen hand. Hon stöttade mig: jag hade hittat Diet Doctor och la fram ett förslag om LCHF. Hon uppmuntrade mig, men var lite bekymrad över hur kosten skulle påverka mitt hjärta.

Förändringen har transformerat mitt liv, helt och hållet. Jag äter inte frukost, jag föredrar att hålla mig inom ett åttatimmar långt ätfönster dagligen. Jag håller kolhydratintaget nere, vanligen under 20 gram per dag, men ibland uppåt 30 gram. Jag äter tillräckligt med fett för att hålla hungern borta och det blir mycket grönsaker. Den första hälsoförbättringen jag märkte av var mental skärpa, som om en dimma hade lyft från mitt sinne. Jag var piggare hela dagen igenom, äntligen fri från toppar och dalar, jag kunde lita på att det fanns energi när jag behövde den. En fin bieffekt är att jag har gått ner i vikt, stadigt, från 118 kilo i maj till 90 kilo idag.

Min största utmaning så långt har varit att min vikt har stabiliserats under den senaste månaden. Strax över 90 kilo. Det är ganska frustrerande, men jag har varit överviktig i tre årtionden, så det är ingen överraskning. Jag tog en titt på Diet Doctor igen och hittade en lista på åtgärder att ta till om detta hände och tanken på att kombinera 5:2 med min existerande metod tilltalade mig. Nu fastar jag efter söndagkvällens middag och fram till onsdag lunch och jag har sakta börjat att gå ner i vikt igen. Jag var lite oroad över att inte ha tillräckligt mycket energi för att kunna arbeta med full fart andra dagen, med det har inte blivit så. Mitt arbete är ganska stillasittande så det är ingen risk att jag blir fysiskt utmattad. Mentalt har jag inte noterat någon svacka. Det som händer är att mina humörssvängningar planar ut under fastan.

Innan jag började med kosten önskar jag att jag känt till att synen tillfälligt kunde påverkas medan man anpassar sig till ketos! Runt den tredje veckan, och under nästan en månads tid, inträffade en dramatisk förändring av min syn, från vara lätt närsynt till ganska långsynt. Det var ganska skrämmande och jag trodde att jag skulle bli blind, men jag hittade fakta på nätet att detta händer ibland. Med tiden återgick synen, men jag önskar att jag hade känt till vad som hände.

Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker, hurra! Jag ligger med god marginal även under gränsen till pre-diabetes, jag är helt frisk för första gången på många år.

Mitt HbA1c i maj var galet högt på 123. Idag ligger det på 32. Det är under nivån för pre-diabetes. Det är inte bara ”bra för en person med diabetes”, det är bra även för någon som är ”normal”. Läkaren kunde knappt tro vändningen hos en patient utan läkemedel och utan stöd. Jag är så glad, förlåt mitt skrytande.

Om du är intresserad, så lyckades jag med hjälp av Diet Doctor:

  • Bara äta mellan 13 och 21
  • Hålla kolhydraterna under 20 gram per dag
  • Äta mig mätt på fett (mitt kolesterol har gått ner under den här perioden)
  • Jag har ätit så mycket jag vill
  • Jag har bara druckit alkohol på helgen, bara vin och ren sprit
  • Fastat måndagar och tisdagar (på sista tiden)

Som jag nämnde tidigare, när jag berättade om detta för min läkare var hon inte direkt emot det. Faktum är att hon har varit mycket uppmuntrande, kanske metoden sprids i Storbritannien nu.

Jag mår toppen. Idag är en bra dag.

Andrew

Kommentar

Bra jobbat, Andrew – dina resultat är imponerande! Det är alltid kul att höra om läkare som är öppna för att arbeta med livsstilsförändringar och lågkolhydratkost.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

Typ 2-diabetes

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

  • Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo
  • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt
  • "Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker"

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker” dök först upp på Diet Doctor.

Viewing all 170 articles
Browse latest View live